Molí de les Tres Creus

Situat molt a prop del curs del riu Ripoll, al marge dret, davant del vapor de Cal Sec o Fàbrica Grau. Després dels aiguats de 1962, que varen fer grans destrosses en aquest sector, va ser molt reformat, i es va construir una carretera travessant la finca i un pont, a través dels quals s’arriba avui a Torre-romeu. A la part alta hi ha quedat el testimoni de la gran bassa del molí, coneguda avui per bassa de Ca la Paula.

Es creu que antigament en el mateix lloc hi havia hagut un altre molí, aquest fariner, del qual hi ha testimonis des del segle XI. Era l’anomenat molí d’en Trilla. Un nou edifici es va construir a finals del segle XVII per tal de fabricar-hi paper, activitat a la qual es dedicà fins a mitjan segle passat, quan es passà al ram tèxtil, fins avui. Durant aquesta última etapa se’l conegué per molí d’en Casanoves, d’en Capalà i el 1806 se’l comença a anomenar molí de les Tres Creus.

Encara hi ha record de la gran roda de calaixos que feia rodar l'aigua de la sèquia Monar i que proporcionava la força motriu. Era instal·lada a la façana que mira al riu. El mateix rec feia funcionar el molí d’en Torrella, el molí Xic, el  molí d'en Fontanet i més avall el molí de Sant Oleguer. No sempre, però, havia estat així.

Localització
 • Molí de les Tres Creus (2016)
  Autor: Norbert Vila
 • Molí de les Tres Creus (2012)
  Autor: Norbert Vila
 • La palanca i el molí de les Tres Creus (2016)
  Autor: Norbert Vila
 • Molí de les Tres Creus (2008)
  Autor: F Macià
 • Molí de les Tres Creus, des de prop de Can Roqueta (2024)
  Autor: F Macià
Comparteix: