Molí d'en Torrella (r)

Situat al marge dret del riu Ripoll, a tocar del pont de la Salut. L’aigua que el feia moure provenia d’un rec que encara existeix, que comença al cap de la resclosa de sota el molí de l’Amat: és el rec Moliner o rec dels Molins i actualment també se’l coneix per sèquia Monar.

La història d’aquest arruïnat molí la podem seguir, amb documents escrits, d’ençà de mil anys enrere. La primera cita coneguda fins avui data de l’any 999. Llavors era conegut per molí de la Garriga. Sembla que la Garriga era una masia que hi havia per aquells verals. Encara avui l’espai que ocupa l’antiga fàbrica Castelló és conegut per horta de la Garriga.

Els Torrella apareixen l’any 1527. Durant molts segles aquesta indústria artesana era formada per dos molins fariners, però van ser uns descendents dels Torrella que en transformaren un en bataner o molí de draps.

A mitjan segle XVIII va passar a mans de la família dels Amat de Palou i durant el primer quart del segle següent el van anar transformant fins a donar-li el volum que es pot apreciar avui. Pocs anys després, part de la força hidràulica del molí era utilitzada per fer anar una complexa empresa llanera, amb cardes, filatura i acabats, i encara més ençà se substituïren els antics batans per maquinària moderna.

Una de les últimes empreses que ocuparen el molí fou Estruch Auxiliar Textil. Quan va fer fallida passà a mans d’Hisenda i l’any 2001 va ser adquirit per l’Ajuntament de Sabadell. Encara avui s’hi pot veure una rònega estança enllosada amb pedres de molí.

Localització
 • Molí d'en Torrella (2019)
  Autor: F Macià
 • El molí d'en Torrella havia de ser el Centre d'Interpretació del Parc Fluvial del Ripoll (2021)
  Autor: F Macià
 • Molí d'enTorrella (2024)
  Autor: F Macià
 • Molí d'en Torrella. Una d'aquestes estances és enllosada amb pedres de rodes de molí (2021)
  Autor: F Macià
 • Molí d'en Torrella (2021)
  Autor: F Macià
 • Façana nord del molí, per on baixa l'aigua de la sèquia Monar (2006)
  Autor: F Macià
 • Ruïnes del molí d'enTorrella (2006)
  Autor: F Macià
 • Molí d'en Torrella l'any 1969
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Rafael Subirana)
 • Molí d'en Torrella, l'any 1969
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Antoni Carbonell)
Comparteix: