Molí de Sant Oleguer

Molí del segle XVIII, situat davall de la masia de Sant Oleguer. Pertanyia a aquesta heretat i d’aquí que en porti el nom. Actualment és dins el Complex Esportiu Municipal de Sant Oleguer (les Pistes d’Atletisme), just al costat de la Bassa.

És una construcció allargassada, amb teulada a dues vessants, baixos i dos pisos, amb tres rengles de vuit finestres a les façanes. Conserva, reconstruïda, una roda hidràulica -única al nostre terme-, un parell de moles per a fer pasta de cartró i alguns engranatges i l’embarrat a l’interior. També conserva una petita part de la bassa i un doble carcabà, amb vestigis d’un primitiu molí fariner.

Rebia l’aigua a través d’una sèquia que baixava del molí de les Tres Creus. Després d’utilitzar-la, l’aigua continuava fins al molí d’en Gall, ja en terme de Barberà del Vallès. És per tant l’últim molí del terme, aigües avall del riu Ripoll, i també és el més modern, és a dir, l’últim que es va construir al nostre municipi.

No se sap l’any exacte de la construcció. Oscil·la entre el 1789 i el 1792. En un primer moment era fariner. També va ser draper, rentador de llanes, paperer i el 1885 es transformà en fàbrica de cartró, que estigué en funcionament fins als anys seixanta del segle XX. Entre d’altres tingué com a raó social La Cartonera Catalana i La Cartonera del Vallès.

Encara avui, moltes persones coneixen el pla de sota el molí, aigües avall, com el pla dels Cartrons, perquè allà s’hi estenien els cartrons per assecar-los. Aquest nom està desapareixent d’ençà que s’aprofità el pla per a construir-hi la Bassa-Parc recreatiu de Sabadell.

Des de finals de la dècada de 1950 és propietat de l’Ajuntament de Sabadell. L’any 1969 part de la façana sud es va convertir en frontó i a l’interior s’hi construïren uns vestidors. A finals dels anys vuitanta amenaçava ruïna i es van fer diversos estudis i propostes per a rehabilitar-lo i convertir-lo en un punt museístic des d’on explicar l’ús de l’energia de l’aigua en relació amb la indústria tèxtil, i també per instal·lar-hi l’oficina del Parc Fluvial del Ripoll.

L’any 1998 es va començar a rehabilitar i finalment es convertí en un Alberg de Joventut, amb 66 places, en funcionament des de finals del 2009. Després ha estat un centre per a joves migrants i més recentment alberg temporal per acollir persones sense sostre a l'hivern o durant els confinaments per la Covid. Actualment (gener 2023), i des del març del 2021, roman tancat.

Localització
  • Molí de Sant Oleguer (2021)
    Autor: F Macià
  • Molí de Sant Oleguer (2021)
    Autor: F Macià
  • Molí de Sant Oleguer l'any 1988
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES
  • Molí de Sant Oleguer (2009)
    Autor: F Macià
  • Fulletó de l'Alberg de Joventut del Molí de Sant Oleguer
    Autor: Ajuntament de Sabadell
  • Molí de Sant Oleguer (data desconeguda)
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Francesc Casañas)
"Parc Fluvial del Ripoll. De Sant Oleguer al mirador de Sant Nicolau". Vídeo de Lluís Fernàndez (22 maig 2019)
Comparteix: