Bassa de Ca la Paula (r)

Situada a sota de l’inici de la carretera que baixa a Torre-romeu, entre unes fermes acàcies. Una drecera que baixa a l’horta del riu hi passa pel costat. És anomenada així perquè entre la bassa i la carretera hi havia la casa dels guardes de l’indret, anomenada ca la Paula. També se la coneixia per bassa del molí de les Tres Creus, el qual era a sota. Segons l’historiador Joan Farell, té “36 metres de llargada per 27 d’ample i tres de fondària, mal comptats”.

L’aigua d’aquesta bassa provenia de la font de les Cireres. S’havia utilitzat per al molí de les Tres Creus, per a regar l’horta i també per a uns tints que hi havia arran de bassa. També tingué un altre ús molt diferent. L’any 1915 s’hi celebrà un festival de natació amb salts, waterpolo i curses que entusiasmaren una part del jovent sabadellenc de l’època, tant, que d’aquesta feta crearen el Club Natació Sabadell.

Després dels aiguats de 1962 la finca de ca la Paula va passar a formar part de la fàbrica Grau, per tal d’assegurar-se l’aigua de la mina de les Cireres. La bassa, inútil per al seu ús, l’assecaren per tal d’estalviar-se maldecaps amb la canalla que hi anava a jugar.
 

Localització
 • Festival de Natació a la bassa de Ca la Paula (22 agost 1915)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Arnau Izard Llonch)
 • Festival de natació a la Bassa de Ca la Paula, 22 agost 1915
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Arnau Izard Llonch)
 • Bassa de Ca la Paula (1983)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • Ca la Paula (2021)
  Autor: F Macià
 • Bassa de Ca la Paula (1960)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Joan Barberan Mas)
Comparteix: