Horta Vella

Així com la majoria dels masos més propers al riu tenen una gran horta, la població de Sabadell també. És l’horta Vella, en oposició de la Novella, que era on avui hi ha el carrer del mateix nom. Antigament se la coneixia per Horta Major. Ocupa el marge dret del riu Ripoll, des del pont de la Salut fins al dret del torrent de Sant Nicolau i la Cobertera (sota l'església de Sant Salvador). Els carrers de Quevedo i de la Salut porten a cada un dels seus extrems, des del cor de la ciutat.

Modernament, per evitar inundacions, si més no les més freqüents, s’ha construït un camí elevat entre l’horta i el riu, a manera de barrera, que la ressegueix de dalt a baix. Travessa l’horta una sèquia, amb la qual es reguen els horts. És l’anomenada sèquia dels Molins o sèquia Monar, que recull l’aigua a la resclosa de davant del molí de l’Amat, travessa la Clota i rega l’horta de Can Puiggener. Després passa soterrada per les costes del Taulí i reapareix al molí d’en Torrella, travessa l’horta Major i el molí Xic i arriba fins al molí d’en Fontanet, passat el qual torna l’aigua sobrera al riu.

Som força ciutadans els que consumim hortalisses i patates de l’horta Vella. Se’n troben diàriament a “plaça” (al mercat). Actualment hi queden comptats pagesos del país. Durant les últimes dècades els nouvinguts, sobretot, s’han dedicat a parcel·lar i a tancar els horts, a construir-hi barraques i a plantar-hi arbres. Així l’aparença actual és força diferent de la de fa uns anys.

Localització
  • Començament de l'horta Vella, prop del pont de la Salut
    Autor: F Macià
  • L'horta Vella o horta Major
    Autor: F Macià
  • Panoràmica de l'horta Vella o horta Major
    Autor: F Macià
  • L'horta Vella, tocant al vapor dels Nois Buxons
    Autor: F Macià
Comparteix: