La Matagalls-Montserrat a poc a poc
Acte de presentació de les 8 etapes d'aquest cicle d'excursions
(setembre 2025 - maig 2026)
Dijous 19 juny 2025 - 19 h
Per a gaudir en 8 etapes d'aquesta excepcional travessa!
(hi haurà refrigeri)
Acte de presentació de les 8 etapes d'aquest cicle d'excursions
(setembre 2025 - maig 2026)
Dijous 19 juny 2025 - 19 h
Per a gaudir en 8 etapes d'aquesta excepcional travessa!
(hi haurà refrigeri)
Mobilitat, transport, contaminació, canvi climàtic, salut… Com afrontem aquests reptes ambientals al Vallès?
Una xerrada-debat sobre l’impacte ambiental del transport al Vallès a través de la recerca mèdica i l’experiència de les polítiques ambientals de la Generalitat.
Quines implicacions tindrien infraestructures viàries com el Quart Cinturó en aquest context i com podem fer front al repte de la mobilitat sostenible al Vallès?
El diumenge 28 de setembre tindrà lloc la primera etapa d'aquest cicle de 8 excursions amb les quals farem el recorregut de la clàssica travessa Matagalls-Montserrat.
L'objectiu d'aquest projecte "Matagalls-Montserrat a poc a poc" és fer possible gaudir a pler dels atractius naturals, culturals i paisatgístics d'aquesta ruta, que passa per tres importants parcs naturals: Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat.
Demostració de cuina solar a càrrec de la Secció Natura.
Plaça de la Creu Alta
Matí: 10 a 14h.
Activitat de la Festa Major de la Creu Alta
Vols tastar la cuina solar? Més informació aquí.
Deixant enrere el bonic llogarret de Collsuspina, anirem trobant les tres magnífiques fagedes, sovint ignorades, del Moianès: la fageda del Giol, la de la Sauva Negra i la del Barnils. Es tracta de boscos d’una bellesa singular que, en una excursió inèdita, veurem unides en una sola caminada.
Un trio de fagedes inoblidables per a respirar la música del silenci i posar l’ànim a to. Acabarem l’excursió a Sant Quirze Safaja, un topònim que testimonia la presència de faigs també en aquest indret.
Milers d’anys enrere els ulls dels primitius habitants comtemplaven aquests espadats amb el mateix embalaïment que nosaltres. Superb itinerari que ens durà dalt de l’imponent Cabrafeixet, el peculiar cim alpí de la serra del Boix (Espai d’Interès Natural) després d’admirar les pintures rupestres de la seva famosa balma, amb escenes de fauna i caceres prehistòriques. Dinarem al poble abandonat de Fullola i després ens acostarem fins un mirador per contemplar el Delta de l'Ebre i la posta de sol.
Les excursions del dimecres de la Secció Natura són unes rutes pensades per a gaudir de la natura, sense presses, pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
En aquest cicle inicial de NATURA ENTRE SETMANA resseguirem les carenes i valls del vessant de llevant del massís, que forma part de la conca del riu Ripoll. Totes les sortides es faran amb transport públic (línia d'autobusos C3-Sabadell-Castellar-Sant Llorenç Savall, "la Vallesana).
Excursió per endinsar-nos en la màgia de la baga de Campelles, al Ripollès, tot travessant fresquívoles avetoses, boscos de pi roig i pi negre, landes de gódua, fonts i rierols, i gaudint de belles panoràmiques del Puigmal i l’alta vall de Ribes. Visitarem l’encisador poble medieval de Campelles, oasi de calma enmig d’una natura esplèndida.
Ens acompanyarà Alba Rovira, guia professional de muntanya i de natura.
Excursió al tossal de Cambrils (1.803 m), al massís del Port del Comte, al Solsonès, que ens permetrà gaudir de magnífiques vistes, descobrir balmes espectaculars, com la balma de Cordes, i admirar els curiosos clots de trumfos, construccions de pedra seca per conservar les patates d’Odèn, de gran nomenada. Havent dinat visitarem el Salí de Cambrils, una antiga i interessant explotació que ens apropa a l’art de l’obtenció de la sal al Pirineu.
Darrera sessió dels Cafès Científics 2025, que serà organitzada per la Secció Natura de la UES i anirà a càrrec de Joan Abella Creus, gemmòleg i mineralogista, descobridor de l'abellaïta, mineral que porta aquest nom en honor seu.