Torre dels Turull (Sabadell)
És situada al capdavall del carrer de Quevedo. El mur que tanca la finca ressegueix el marge del gran barranc del riu Ripoll. Ocupa l’extensió de terreny que va des del cap del carrer de Quevedo fins a l’església de Sant Salvador. És un bon mirador de Torre-romeu i de Sant Nicolau.
La finca té uns 7.000 m2. Hi ha un bosquet de pins, un hort –amb pou i molí de vent– i un gran jardí amb caminets i glorietes. Es diu que hi ha el lledoner més vell de Sabadell, d’uns 200 anys i de 3,75 m de perímetre. L’edifici consta d’un gran casal amb teulada a quatre vents. Al centre, damunt la teulada, hi ha una torratxa amb terrat de baranes de terrissaire, al centre del qual s’alça una construcció cilíndrica que aixopluga l’escala i que és coronada per una cúpula amb rajoles vidrades amb forma de petxina. Al capdamunt, a la base del parallamps hi ha un penell. La part de la torre mirador és l’única del casal que és visible des de l’exterior. És un punt visual de referència dels entorns.
És propietat de Jordi Turull Regàs, descendent dels famosos Turull del carrer del Doctor Puig on hi ha ubicat el Museu d’Art. L’utilitzaven com a torre d’estiueig, juntament amb l’altre Torre dels Turull, la del cap del pla de la Bruguera a Castellar. Va ser construïda a cavall dels segles XIX i XX.
Durant la Guerra Civil va ser confiscada i utilitzada com a hostatgeria dels tècnics i comandaments russos que fabricaven els famosos avions "Xatos" al camp d’aviació de Sabadell. També s’hi creà una escola jardí.