Torre del Turull (Castellar)

Se l'anomenava també Can Moragues Nou, ja que forma part de la mateixa propietat de Can Moragues. Va ser construïda per la famosíssima família sabadellenca dels Turull com a masia i torre d'estiueig. Actualment és propietat dels Rosés de Barcelona, descendents directes per part de mare de la família Turull.

És un gran casal orientat a migdia, clos per una paret de tanca alta que en priva la visibilitat des de l'exterior. Adossada a la paret i a l'interior hi ha la masoveria. El barri té una gran porta a ponent que dóna a un ample camí que la comunica amb la carretera de Sabadell a Castellar, al km 4,300.

Esteve Paz, historiador castellarenc, ens diu a l'Art castellarenc que a l'interior de la muralla hi ha un “gran pati i un luxós jardí interior” i que el casal té una “torre de defensa” a llevant, des del capdamunt de la qual “es veu tot Sabadell i tot Castellar”. A sobre del primer pis hi ha un “arc d'estil gòtic de triple arcada molt gran. A l'interior destaquen dues llars de foc de grans dimensions, sostres teginats, un arc ogival de pedra, els terres de mosaic i parquets amb estances infinites”. També ens diu que “l'estil és totalment eclèctic amb una gran barreja d'elements de diferents estils: arcs gòtics de mig punt, finestres adovellades i motllurades, galeries, torratxes amb aires de castell, parets de pedra en combinació amb maó de formes semblants al modernisme, arrebossats que imiten carreus de pedra... L'edificació en si pot ser del segle XIX i l'aparença exterior i interior es deu a una reforma de cap a l'any 1900”.

Dins de l'anecdotari, Esteve Paz ens diu que la “fortuna dels Turull era tan immensa com les seves excentricitats. La més esbojarrada fou la de comprar un elefant de l'Índia per llaurar els camps del pla de la Bruguera pensant que faria més feina que un bou. El portaren en el seu vaixell amb un home encarregat de cuidar-lo, però finalment el van haver de regalar”. També Andreu Castells ens diu que al juliol de 1936 la Torre del Turull, amb el bosc de la Bruguera, va ser confiscada: “Aquesta família dels Turull va ser molt perjudicada; a més li foren confiscades la Casa Turull del carrer del Dr. Puig –avui Museu d'Art de Sabadell– i la torre que posseeix al carrer de Quevedo –Torre dels Turull, al capdamunt del passeig de la Revolució–. El saqueig de la Torre del Turull, que va proporcionar joies, va ser perpetrat per gent perfectament controlada que treballava en profit propi (...) ”.

Localització
 • Torre del Turull, al pla de la Bruguera (2020)
  Autor: F Macià
 • Torre del Turull (2020)
  Autor: F Macià
 • Torre del Turull, abans de la tala d'arbres del jardí (2015)
  Autor: F Macià
 • Torre del Turull (2011)
  Autor: F Macià
 • Torre del Turull (2012)
  Autor: F Macià
"Can Moragues, Torre Turull, Sant Pere d'Ullastre". Vídeo de Lluís Fernàndez (2009)
Comparteix: