Via Romana
Se sap que de molt antic hi havia un corredor natural per on era relativament fàcil d’entrar i de travessar la península. En època de domini romà per aquest corredor s’hi va condicionar una via. Quan fou emperador August, es transformà i es posà al dia juntament amb tota la xarxa de camins de l’imperi romà. Llavors se l’anomenà via Augusta. Actualment pel mateix corredor, amb algunes variants, hi ha el traçat de l’autopista AP-7.
Com a conseqüència de la troballa d’uns vasos a Itàlia on hi havia gravades totes les estacions d’avituallament de l’itinerari Cadis-Roma, sabem que la via passava per diferents llocs. Han estat identificats, entre molts altres, Caldes de Malavella, Granollers o la Roca, Arraona i Martorell. D’altra banda, sabem que abans de formar-se el nucli urbà de Sabadell, el nostre terme era el del castell d’Arraona i l’església parroquial era la de Sant Feliu d’Arraona. A la Salut s’hi ha trobat les restes d’una gran mansió d’època romana identificada amb Arraona; al peu del molí d’en Torrella i arran de la base d’un pilar del pont de la Salut s’hi ha trobat restes de paviments de calçades d’època romana. Tot això és el que fa que s’asseguri que la via romana passava per aquest indret.
Pel nostre terme, i en direcció nord, la via es creu que entrava per la carretera de Sant Quirze. On hi ha l’Alcampo hi havia una vil·la romana i al serrat de Can Feu una altra. Després seguia pel carrer de Sant Quirze, carrer de la Rosa, plaça Major, carrer de la Salut, molí d’en Torrella, creuava el riu aproximadament per on hi ha el pont de la Salut i posteriorment devia entrar al recinte del Santuari. Encara avui, si mirem un mapa de Sabadell, veurem, inequívoc, el traç d’una via que condiciona la trama urbana: és un traça d’aquesta antiga via.
Aquesta via romana tenia una altra variant que passava per la costa. Es desviava a Caldes de Malavella i per Barcelona anava cap a Martorell.