Mas Cadafalc

Mas habitat ininterrompudament durant set-cents anys per la mateixa família. Popularment és conegut per Cadafau o Catafau.

D’ençà del 1859 pertany al terme municipal de Castellar del Vallès, del qual és la masia més gran. Anteriorment corresponia a Sant Llorenç Savall. De fet, en terres de Cadafalc conflueixen tres terme, els dos esmentats i el de Sentmenat. És una masia de grans proporcions, situada en un indret privilegiat i altiu, a 760 metres d’altitud, des d’on es divisa un extens territori. És envoltada de boscos. El seu verd intens contrasta amb l’argila rogenca dels camps. Per aquestes terres passava el camí ramader que venia de Castellterçol i era molt freqüentat. Per això la casa era molt coneguda pels pastors que feien la ruta a peu, baixant dels Pirineus al pla de Barcelona. Aquí hi passaven la nit amb els ramats.

Un camí d’alzines centenàries condueix al casal. Dels diferents moments de la seva construcció destaca una galeria coberta, sostinguda per columnes i uns finestrals gòtics de la pallissa. També una carota esculpida, situada sobre el llindar d’una porta. Hi ha finestres amb llindes datades al 1628 i 1708 i una amb el nom esculpit del propietari del moment. Adossada a la casa hi ha una capella construïda al segle XIX, on es venera sant Antoni de Pàdua. També hi ha una infinitat de coberts per al bestiar. Continua essent habitada. La mare de l’arquitecte, historiador i arqueòleg Puig i Cadafalch n’era filla. Anteriorment a la fil·loxera es dedicaven a la vinya. Cadafalc ha estat un lloc molt concorregut dels excursionistes, caçadors i boletaires.

A la finca s’han trobat restes d’època neolítica, així com enterraments medievals. És creu que la primitiva casa s’edificà al segle XI. Vers el 1308 apareixen els Cadafalc.

Localització
  • Can Cadafalc (Castellar del Vallès) (2016)
    Autor: Norbert Vila
  • Can Cadafalc, també dit Catafau (Castellar del Vallès) (2013)
    Autor: Lluís Fernàndez
Comparteix: