Mas de Sant Oleguer

La masia de Sant Oleguer és en un extrem del barri del mateix nom, dalt d’una plana. Als seus peus hi ha les Pistes d’Atletisme (Estadi Municipal Josep Molins), la Bassa i el pou de glaç, que també porten el seu nom. És propietat del Club Falcons de Sabadell. Part del camí que hi anava des de Sabadell és l’actual carrer de Sant Oleguer.

L’antic mas era format, abans de disgregar-ne la propietat, per un extens territori que anava des del marge del riu Ripoll fins més enllà de l’actual carrer de Sol i Padrís, i des de Can Quadres fins a les terres del molí d’en Gall, aproximadament. Dalt el pla hi havia els camps de secà i les vinyes i, arran de riu, l’horta.

L’any 1955 Josep Garcia-Planas, d’Artextil, SA, va comprar la finca. Aquesta important firma tèxtil sabadellenca va construir darrere el mas 332 cases per als seus treballadors (les cases de Cal Garcia), un col·legi per a nenes, l’església de Sant Oleguer (1962) i un col·legi per a nens. També va vendre la masia. A més, va regalar una parcel·la a l’Ajuntament de Sabadell per tal que s’hi construís el Pavelló Municipal d’Esports. Quant als terrenys de la vora del riu Ripoll, també els va regalar a l’Ajuntament per bastir-hi les Pistes Municipals d’Atletisme. Incloïen el molí de Sant Oleguer i el pla dels Cartrons, on hi ha actualment la Bassa de Sant Oleguer i el pou de glaç, com també els accessos.

Aquesta propietat existia ja agrupada l’any 1496. Llavors era coneguda com el mas Vergés. En un moment de la seva història havia estat del mateix propietari que Can Roqueta, de la qual és veïna. En un altre moment, dels Feu de Can Feu. El nom de Sant Oleguer no apareix fins a la segona meitat del segle XVIII i encara avui no se sap ni com ni per què es va substituir un nom per l’altre.

Les terres de Sant Oleguer havien estat habitades a la prehistòria. Al Museu d’Història de Sabadell podem admirar les importants troballes de l’època neolítica que s’hi van fer. Durant els anys 40-50, molts immigrants espanyols també varen habitar els marges dels torrents, entaforats dins de coves.

Localització
  • Masia de Sant Oleguer (2012)
    Autor: Norbert Vila
  • Masia de Sant Oleguer (2012)
    Autor: Norbert Vila
  • Restes d'algunes de les coves de Sant Oleguer, sota mateix de la masia (1986)
    Autor: Arxiu fotogràfic de la Secció Natura de la UES (F Macià)
  • Masia i coves de Sant Oleguer (1957)
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Joan Canudas)
  • Mas de Sant Oleguer (data desconeguda)
    Autor: Centre Excursionista de Castellar del Vallès
"El nostre pa de cada dia. Sabadell 1950". Vídeo de Joan Blanquer i Ramon Bardés (1950)
Comparteix: