Can Manent

Sembla que el nom de Manent s'ha conservat intacte des que es té documentació d'aquest mas.

És situat en el vessant nord de la serra de Sant Iscle, al nord-nord-oest de la Salut, en terres de l'antiga parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres que, com se sap, pertanyia al terme municipal de Sant Pere de Terrassa fins al 1904. Actualment correspon al de Sabadell.

Segons Andreu Castells: “Pertany al tipus excepcional de pagesies de teulada als quatre vents, evolucionades, perquè no es presenta en forma quadrada, sinó en base rectangular allargat amb golfes i sis arcades de cara al migdia, amb les tradicionals pardaleres, ací fetes amb olles, i amb amplis ràfecs. Fou renovada l'any 1925, principalment la façana de migdia”.

En terres de Can Manent s'hi va localitzar una sepultura d'època romana, encara que no s’ha pogut estudiar a fons. Cal recordar que a poca distància, a la Salut, hi hagué una gran mansió romana.

Els documents més antics que hem trobat són de 1546, però Andreu Castells ens parla, sense més, que ja existia al segle XIII i que en el XIV formava part de la Quadra de Togores.

L'any 1979 el propietari a la finca va fer una tala i es van començar a construir casetes de manera il·legal amb la finalitat de convertir el lloc en camp de tir. La forta oposició, sobretot de la Secció Natura de la UES, va fer que es paressin les obres i que es retirés el projecte.

Actualment (2022), amb el nom Horta Can Manent, produeixen verdures i productes d'horta ecològics, que distribueixen a Sabadell i Castellar del Vallès.

Localització
  • Can Manent (2021)
    Autor: F Macià
  • Trencall cap a Can Manent, des de la carena de Sant Iscle (2021)
    Autor: F Macià
  • Can Manent (2018)
    Autor: Ricard Buxó
Comparteix: