Pou de glaç de Sant Oleguer

Va ser construït, segurament, a finals del segle XVII, al capdavall del torrent de Sant Oleguer, excavat al seu marge dret. Era, per tant, dins de la finca de la masia de Sant Oleguer, molt a prop del riu Ripoll i a tocar de dues fonts: la dels Senyors i la de Sant Oleguer. L’aigua, per als pous de glaç, és del tot indispensable. Actualment, en haver-se urbanitzat l’entorn podem dir que és al final del camí que baixa a la Bassa de Sant Oleguer, al marge dret.

És circular, amb les parets de pedra i cúpula recoberta d’una teulada amb teules de ceràmica verdosa. A l’oest té una obertura per on s’omplia i es buidava. Té 8,80 m de diàmetre per 11 d’alçària. L’any 1995 s’hi va obrir un portal per tal que es pogués visitar. Des de llavors el Museu d’Història de Sabadell hi organitza visites guiades.

Els pous de glaç servien per emmagatzemar glaç o neu a l’hivern per poder-lo utilitzar a l’estiu. La indústria del glaç necessitava, en molts casos, un lloc on es formés gel fàcilment. Als plans de sota el pou de Sant Oleguer hi havia hagut unes eres encerclades per unes vores, capaces de retenir aigua, que quan es glaçava, a ple hivern, constituïen el glaç que, un cop serrat en blocs fàcils de transportar, s’emmagatzemava a l’interior del pou (s’empouava) fent sostres cada un dels quals se separava de l’altre amb boll (pellofa del gra de blat, rebuig de la palla). Quan era ple es tancava tan hermèticament com es podia i s’esperava a l’estiu, que es treia (es desempouava) i amb animals a bast o amb carros, generalment de nit perquè no es fongués, era traslladat a destinació.

El glaç s’utilitzava, sobretot en aquelles èpoques reculades, per a usos mèdics, generalment als hospitals. No és estrany, per tant, que aquest pou en una època determinada hagués estat controlat pel Comú o Ajuntament. En inventar-se la manera de fer glaç artificialment, va desaparèixer l’ús dels pous de glaç. A Sabadell la primera fàbrica de gel es va muntar l’any 1914 amb el nom de La Frigorífica de Sabadell. (vegeu Pou de glaç de Ribatallada).

Localització
  • Pou de glaç de Sant Oleguer (2021)
    Autor: F Macià
  • Pou de glaç de Sant Oleguer (2021)
    Autor: F Macià
  • Interior del pou de glaç de Sant Oleguer, volta del sostre (2008)
    Autor: F Macià
  • Interior del pou de glaç de Sant Oleguer. Fa 11 metres des del sostre fins al terra.
    Autor: F Macià
  • Pou de glaç de Sant Oleguer (2005)
    Autor: F Macià
  • Pou de glaç de Sant Oleguer l'any 1983, mig colgat per les bardisses
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
  • Pou de glaç de Sant Oleguer (1964)
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Rafael Subirana)
Comparteix: