Torrent de Colobrers

És un torrent de poc recorregut, tan sols té uns sis quilòmetres, que duu aigua tot l'any. Neix a la serra del Vent a Castellar del Vallès, travessa el pla de la Bruguera i, en entrar al terme de Sabadell, s’encaixa al terreny formant alteroses ribes força inestables i plataformes amb terrasses, atapeïdes d’alzines. Gairebé al final del recorregut passa entremig de Can Garriga i Can Pagès i finalment desguassa al riu Ripoll, prop del pont de Castellar, aigües avall.

Part de l’aigua que neix al torrent de Colobrers és captada per una mina, i conduïda a través de galeries subterrànies, recs i fins i tot un petit aqüeducte. Els destinataris que se la repartiren l’any 1856 són els quatre propietaris de l’indret: els Pagès, els Garriga, els Moragues i els Barata.

La part del torrent de Colobrers que correspon a Sabadell ha estat, des de fa un munt d’anys, lloc d’esplai i d’esbarjo de diferents generacions de sabadellencs. Entre els indrets més visitats hi ha el de la Tosca, que és en una raconada on l’aigua ha bastit una paret de tosca, coberta de molsa i on senyoregen les falzies i la molsa. Allà s’origina la font de la Tosca que tan sols recull una ínfima part de l’aigua que regalima per la paret tot constituint un degotall continu. Antigament el torrent era molt conegut pels sabadellencs amb el nom de torrent de la Tosca i la font, amb el nom dels Degotalls.

Un altre lloc exòtic del torrent és la Foradada, que li dóna un encís peculiar. Està situada en un lloc on el curs feia un gran meandre, com a conseqüència del qual cada vegada que hi havia un aiguat s’enduia una colla d’horts que hi havia. Per aquest motiu els pagesos van foradar el morrot que formava el meandre i s’hi va fer passar el torrent pel mig, desviant-lo del seu curs natural.

Al torrent de Colobrers la vegetació és abundant i atapeïda. Destaquem, entre la vegetació de bardissa, l’esbarzer, la vidalba, l’heura i l’arítjol; entre els arbres de ribera, els oms, els pollancres i els plàtans que a conseqüència de diferents tallades mostren soques i rebrots amb formes increïbles; i finalment, entre la vegetació d’aiguamoll, els joncs, el càrex pèndul, els créixens i la cua de cavall, tant apreciada per les nostres àvies.

El torrent de Colobrers se’l coneix també per torrent de Can Moragues, torrent de Can Pagès i torrent de la Tosca.

Localització
 • El torrent de Colobrers a la tardor (2007)
  Autor: F Macià
 • El torrent de Colobrers, un petit paradís a les portes de Sabadell (2011)
  Autor: F Macià
 • La Foradada (2018)
  Autor: F Macià
 • El torrent de Colobrers, espai d'interès ecologic-paisatgístic (2015)
  Autor: F Macià
 • El torrent de Colobrers duu aigua tot l'any (2019)
  Autor: F Macià
 • La bellesa del torrent de Colobrers a la tardor (2007)
  Autor: F Macià
 • El torrent de Colobrers amb gran abundància de càrex pèndul (2006)
  Autor: F Macià
 • Torrent de Colobrers (2013)
  Autor: F Macià
 • Entrada al torrent de Colobrers pel costat de Can Pagès. Donada la fragilitat de l'espai és prohibit circular-hi amb bicicleta (2011)
  Autor: F Macià
 • L'actualment anomenada font de la Tosca (2007)
  Autor: F Macià
"Parc Fluvial del Ripoll. Sabadell. El torrent de Colobrers". Vídeo de Lluís Fernàndez (12 desembre 2018)
Comparteix: