Sant Julià d'Altura

Sant Julià és un vell territori de quan el país era administrat per parròquies. Malgrat que les primeres notícies que en coneixem són del segle XI, tots els indicis ens parlen d’una ocupació molt anterior. Entre els segles XI i XIV depenia del castell de Ribatallada i fins i tot podria ser que hagués estat la capella del castell. Tanmateix, al segle XIV Sant Julià passà a dependre del castell de Terrassa.

La parròquia de Sant Julià formava part de la Universitat Forana de Sant Pere de Terrassa, que era independent de la ciutat de Terrassa des del segle XVI. Ara fa cent anys, el 1904, Terrassa i Sabadell es van repartir aquest territori quan va desaparèixer el poble de Sant Pere. Les crisis del món rural dels segles XVII a XIX van sentenciar, tot i que amb petites revifalles, l’activitat parroquial. A mitjan segle XX, com a parròquia va començar a pertànyer al barri de Ca n’Oriac.

S’hi van fer obres importants el 1611, quan, seguint les premisses del Concili contrareformista de Trento, es va construir l’ampli edifici actual, d’estil renaixentista, encara que avui es presenta molt modificat, ja que va ser incendiat al començament de la Guerra Civil del 1936. És un edifici d’una sola nau, de planta rectangular, desenvolupada entre dos cossos verticals, el campanar a ponent i la cúpula del presbiteri a llevant, que ens dóna la imatge característica d’aquest conjunt.

L’edifici és en general una construcció de l’inici del segle XVII, tot i que conserva restes de l’XI al mur de tramuntana. El campanar ens en dóna una cronologia completa, que va des del segle XI –quan era un campanar de paret–, passant pels segles XIII i XV –quan es va transformar en una torre–, fins a l’ampliació octavada del final del segle XVII.

Localització
 • Sant Julià d'Altura (2007)
  Autor: F Macià
 • Església de Sant Julià d'Altura. El campanar ens mostra elements dels segles XI al XVIII (2021)
  Autor: Ernest Pujol
 • Església de Sant Julià d'Altura (2007)
  Autor: F Macià
 • Església de Sant Julià d'Altura (2021)
  Autor: F Macià
 • Portes de l'església i del cementiri de Sant Julià d'Altura (2021)
  Autor: F Macià
 • Majòlica de la Mare de Déu d'Altura, a la façana de l'església (2021)
  Autor: F Macià
 • Interior de l'església de Sant Julià d'Altura (2012)
  Autor: Ricard Buxó
 • Església parroquial de Sant Julià d'Altura (2012)
  Autor: Ricard Buxó
 • Edifici de la rectoria de Sant Julià d'Altura (2012)
  Autor: Ricard Buxó
 • Sant Julià d'Altura (1958)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Joan Canudas Vila)
Comparteix: