Monòlit en record de les víctimes de les riuades a Sabadell

Monòlit en record de les víctimes sabadellenques de la riuada de l'any 1962. Va ser inaugurat el 30 de novembre del 2012, en commemoració del 50è aniversari de la tragèdia i és un bloc de conglomerat natural del riu. La inscripció del monòlit diu: “25 de setembre de 1962. En record de les víctimes de les riuades i en reconeixement de la solidaritat i l’esperit de superació”.

L'indret on es va situar el monòlit, a l'esplanada d'esbarjo del sud del molí de l'Amat, és especialment simbòlic. Just al davant hi havia un grup de cases construïdes a precari, a la mateixa llera del riu Ripoll, que la riuada s'endugué. Hi perderen la vida 3 famílies senceres, part d'una altra i una nena de 2 anys. En total, 18 persones, més de la meitat del total de 32 víctimes de Sabadell. En alguns casos els cadàvers foren arrossegats riu avall i 6 dels cossos foren trobats al mar. La tragèdia afectà sobretot immigrats del sud de la península, que arribaven aquells anys a les poblacions industrials de la conca del Ripoll i de la riera de les Arenes i que s'havien hagut d'establir en condicions d'infrahabitatge.

Al Vallès, en total, el nombre de víctimes de la riuada segons les dades oficials va rondar els 700 morts; però les xifres que consideren diversos historiadors s’acosten al miler.

Localització
 • Monòlit en record de les víctimes de les riuades (2022)
  Autor: F Macià
 • En aquest indret, la nit del 25 de setembre del 1962, van perdre-hi la vida 18 persones (2022)
  Autor: F Macià
 • A Sabadell la riuada provocà 32 morts, sobre un total de 700 víctimes en tot el Vallès (2022)
  Autor: F Macià
 • Inauguració del monòlit, el 30 de novembre del 2012
  Autor: Premsa Ajuntament de Sabadell
Comparteix: