Font de la Salut

La font de la Salut és arran de la riba dreta de la riera de Canyameres, una mica més avall de la casa dels Corrals Nous, a la propietat dels quals pertany. El camí que hi condueix ha estat arreglat últimament amb motiu de la urbanització del Parc Periurbà de la Salut. L’any 1993 l’Escola de Medi Ambient La Salut de Sabadell l’havia proveït d’un desguàs subterrani i hi havia construït uns murs de contenció i uns bancs.

El frontal de la font continua essent el mateix de 1905, tal com es pot comprovar en fotografies antigues. La font, però, és molt més antiga. Encara afegirem que el canó per on brolla l’aigua és una boixa de carro.

La tradició ens explica que l’ermità de la Salut, un dia que va baixar a buscar aigua a la font, hi va trobar una imatge de la Verge (vegeu Ermita de la Salut).

La font de la Salut ha estat molt visitada durant segles, sobretot el dia de Pasqua i el de l’Aplec de la Salut. Tant és així, que el municipi va haver de comprar uns terrenys arran de la riera de Canyameres on va plantar-hi plàtans per fer ombra als abundants fontaires. Aquesta plataneda continua avui essent patrimoni del municipi i mostra uns exemplars de força corpulència.

La font que hi ha actualment prop del Santuari és de construcció moderna (1950). L'aigua que hi raja prové de la Companyia d'Aigües de Sabadell (vegeu les Tres Fonts del Santuari de la Salut).

Localització
  • Font de la Salut (font vella) (2020)
    Autor: F Macià
  • Plataneda de la font de la Salut (2020)
    Autor: F Macià
  • La font de la Salut vers el 1910-1920
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la Unió Excursionista de Sabadell (autor desconegut)
Comparteix: