Riera de Canyameres

Neix en terres de Can Quer i fa de partió entre els termes de Castellar del Vallès i Sentmenat. Aquest primer tram és conegut sobretot amb el nom de torrent de Can Quer. Passa després per Can Canyameres, d’on li prové el nom, o al qual ha donat nom. Canyameres significa lloc on hi ha cànem.

Més avall rep per l’esquerra el torrent de Can Riera de Sentmenat, molt a prop del lloc on el creua la carretera de Sabadell a Sentmenat i Caldes (km 25,600). Rega després terres d’un grapat de masies del rodal: els Corrals, Cal Mas, Ca n’Alzina, Can Mimó, Can Fadó, Can Lletget... passa per Santiga on també rep el nom de riera de Santiga i després canvia el nom pel de riera Seca, ja en terres de Santa Perpètua. Prop de la Llagosta rep per l’esquerra la riera de Polinyà i poc després vessa les aigües al Besòs, del qual és tributària per la dreta.

Afegirem, com a anècdotes, que hem trobat el nom de la riera de Canyameres (Cannamares), per primer cop, en un document de l’any 1189. Malauradament ja en l’edició de 1995 de l’Atles Topogràfic de Catalunya 1:50.000 de l’Enciclopèdia de Catalunya i encara ara en els mapes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’han substituït erròniament per riera de Santiga.

Localització
  • Plataneda de la riera de Canyameres, prop de la font de la Salut (2020)
    Autor: F Macià
  • Plataneda de la riera de Canyameres, a l'hivern (2020)
    Autor: F Macià
Comparteix: