Can Viver de la Torrebonica

De Can Viver de la Torrebonica actualment només en queda el que havia estat la capella, avui convertida i transformada en capella lateral del Santíssim de l’església de l’antic sanatori antituberculós de la Mare de Déu de Montserrat, de Torrebonica, al terme de Terrassa.

Can Viver era una masia antiga, de la qual hi ha documents escrits de l’any 1293. Llavors es coneixia per Can Barba del Botet. Més endavant en foren propietaris els Maduixer, que hi construïren una torre de vigilància i defensa, i també una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser, que és la que s’ha conservat fins a l’actualitat. Més tard la compraren els Sala i finalment els Viver, fins al 1909, que la varen vendre al Patronat de Catalunya per a la Lluita contra la Tuberculosi, que hi construí el primer sanatori antituberculós de Catalunya, inaugurat l’any 1911.

De Can Viver també ens en queda l’apel·latiu de “torre bonica”. Una llegenda diu que poc abans de l’any 1500 el propietari d’aquest mas, que en aquell moment era un Maduixer, va fer una juguesca amb el seu cunyat, propietari del veí Mas Borrell de Sabadell, per veure quina de les dues cases construïa una torre més bonica. Els Maduixer varen guanyar l’aposta i, d’aquella feta Can Viver prengué el nom de Torrebonica, fins avui. El Mas Borrell s’anomenà més tard la torre Berardo (avui restaurant Castellarnau).

Localització
  • Can Viver de la Torre Bonica, abans de la restauració (1935)
    Autor: Dibuix de Mateu Avellaneda
  • Construcció del sanatori antituberculós (1923), construïda on hi havia Can Viver de la Torre Bonica
    Autor: Autor desconegut
  • Sanatori antituberculós de Torrebonica (1925). A la dreta l'antiga torre de Can Viver, que es va conservar, transformada, i se'n va construir una altra per donar simetria al conjunt
    Autor: Autor desconegut
Comparteix: