Ca n'Argelaguet

Gairebé sempre el trobem escrit l’Argelaguet. Masia sabadellenca que es troba una mica més amunt de l’església de Sant Julià d’Altura, al quilòmetre 4,250 de la carretera de Matadepera. Com a mínim s’han trobar documents escrits que parlen dels Argelaguet, a la parròquia de Sant Julià d’Altura, des de l’any 1315 i avui, després de 700 anys, encara trobem la mateixa família Argelaguet a la masia.

Quan no hi havia carreteres ni trens, per davant de l’Argelaguet hi passava el camí ral de Manresa i se sap que durant el segle XVI existí l’hostal de l’Argelaguet on paraven alguns dels que hi transitaven.

A més de la casa pairal, a l’indret hi ha la masoveria, diferents coberts, l’era i un centre o botiga de jardineria amb hivernacle. La masia és amb teulada a dues vessants. Té la planta baixa, un pis i golfes. El portal és adovellat i la dovella central decorada amb una mena de rosetó amb caparrons esculpits, centrat per les tradicionals lletres JHS, monograma de Jesús. A la llinda de la finestra central de la façana hi ha gravada la data 1582, que podria ser la data de la reconstrucció o d’una reforma. Les obertures de les golfes són amb arcs de mig punt i hi ha balustres de terra cuita. A l’interior hi ha una curiosa llar de foc rodona que només hem pogut veure en fotografia.

Localització
  • Ca n'Argelaguet havia estat un antic hostal del camí ral de Manresa
    Autor: Lluís Fernàndez
Comparteix: