Torre de Sant Pau

La torre o masia de Riu-sec és dins del terme parroquial de Sant Pau de Riu-sec, un territori –o quadra- autònom situat al sud de Sabadell, que no hi va ser agregat fins a l’any 1471. El nom de Riu-sec ve donat pel riu Sec, que ressegueix l’indret pel sector de llevant, fruit de la confluència de la Riereta de Sabadell i la riera de Sant Quirze. Durant segles la Quadra de Riu-sec va ser una explotació agrícola considerable. Ja ho era en època romana, quan hi havia una vil·la; ho continuà essent en època medieval i també modernament. Durant la segona meitat del segle XX, en terres de la Torre de Sant Pau, hi hagué la reconeguda Granja Sant Pau, on es produïa i envasava llet. L’any 1992 s’hi va construir la primera depuradora de Sabadell (vegeu EDAR Sant Pau de Riu-sec).

Se n’havia dit també casa de Ximenis i és del segle XVI. Independentment de les construccions annexes que té al nord i a ponent, la masia és de planta baixa, pis i golfes amb tres vistoses finestretes; té la teulada a dues aigües laterals. Uns afegits a banda i banda de la casa li varen donar una forma de basílica. L’afegit del flanc de llevant, el que mira al camp d’aviació, forma una galeria amb 6 arcades de mig punt, amb balustres de terrissa. El portal és construït amb dovelles i té dues finestres renaixentistes.

Posteriorment a la construcció de la depuradora, i amb l’inici de la urbanització de tota la zona de Sant Pau de Riu-sec, la casa va ser objecte d’una rehabilitació que li va fer perdre l’era, però va guanyar uns espaiosos jardins amb piscina, alhora que va ser encerclada per una muralla.

Localització
  • Torre de Sant Pau (2018)
    Autor: F Macià
  • Torre de Sant Pau (2018)
    Autor: F Macià
  • Torre de Sant Pau (1957)
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Joan Canudas)
Comparteix: