Can Juliana

La masia de Can Juliana està situada al terme parroquial de Sant Feliu del Racó i al municipal de Castellar del Vallès. Es troba en l'antic camí que va de Sant Esteve de Castellar Vell a Sant Feliu del Racó, per la riba del riu Ripoll. S'hi accedeix a través de la carretera de Sant Feliu del Racó a Castellar del Vallès.

És una masia molt reformada però datada ja del segle XIII. És clàssica, amb teulada a dues vessants i el carener perpendicular a la façana. Compta amb planta baixa i pis, i al seu entorn hi ha una sèrie d’edificis que complementen el mas. El portal és d’arc de mig punt, construït amb totxos vistos.

En aquesta masia s’hi han conservat 17 manuscrits, datats entre el 1463 i fins al segle XVII, la majoria escrits en pergamins que donen informació de la vida legal dels pagesos medievals i d’altres dades que conformen una part de la història de Castellar. Els Juliana es varen emparentar amb els Arús i per això aquesta fou la casa pairal del poeta Joan Arús i Colomer, els hereus del qual donaren a l’Arxiu d’Història de Castellar tota aquesta documentació, així com la biblioteca del conegut poeta. En algun dels seus poemes, com El predi, La Casa Pairal o La nit al mas, Joan Arús canta amb nostàlgia la masia de Can Juliana.

Actualment és un centre de lleure, on s’ofereixen activitats culturals i esportives. Algunes de les dependències exteriors, les lloguen per a fer trobades d’amics, familiars, esplais, empreses etc.

Localització
  • Can Juliana (Castellar del Vallès) (2016)
    Autor: Lluís Fernàndez
  • Can Juliana (Castellar del Vallès) (2015)
    Autor: Lluís Fernàndez
Comparteix: