Can Casamada
Masia de Castellar del Vallès, situada a la dreta del riu Tort, anomenada popularment ca n’Amada. És un mas de 111 hectàrees en plena explotació, tant agrícola com ramadera i forestal. Des del 1988 tenen una especial dedicació al conreu de mongetes del ganxet, amb denominació d’origen, molt acreditades.
Can Casamada ja existia el segle XIII. Des de Guillem de Casamada, mort el 1217, ha estat propietat de la mateixa família. Ramon de Casamada era batlle de Castellar per la casa de Clasquerí pels volts de 1437. Josep Morral i Casamada ho era el 1858, segons dades de l’Ajuntament de Castellar. El pintor Ràfols Casamada descendeix d’aquesta pairalia.
Com la majoria de les masies del nostre Vallès la casa és de tres cossos, amb planta baixa i dos pisos, amb teulada a dues vessants. Té uns cossos adossats amb una tanca que clou tot el conjunt, al qual s’accedeix a través d’un portal fet amb obra de rajoleria.
Actualment (2022), els germans Ramon, Jordi i Joan Casamada continuen l'ofici de pagès en aquesta finca agrària. Són la 25a generació que fan de pagès a Can Casamada. Segueixen l'empenta del seu pare, Ramon Casamada (1923-2012), gran defensor de la pagesia, membre actiu de la Unió de Pagesos, president i impulsor de la Federació d'Associacions de Defensa Forestal del Vallès, i implicat en una munió d'iniciatives castellarenques, vallesanes i del món agrari en general.
A Can Casamada des de l'any 1988 produeixen mongetes del ganxet, que es venen a l'agrobotiga que hi ha a la mateixa masia. Ells van ser promotors de la denominació d'origen protegida (DOP) mongeta del ganxet i gran part de la recerca universitària realitzada durant anys sobre la mongeta del ganxet es va dur a terme en els seus camps. Els Casamada van ser els introductors del sistema de tutor en xarxa i altres millores tecnològiques.
La mongeta del ganxet és de gust suau, gran cremositat i poca percepció de la pell. Per les seves qualitats úniques és reconeguda per alguns gastrònoms com la millor mongeta del món, el "Rolls Royce" de la mongeta.