Sant Pere d'Ullastre

A la part de migdia del terme municipal de Castellar del Vallès, a la riba esquerra del torrent de Colobrers, entre aquest i la capçalera del riu Tort, hi ha l'ermita de Sant Pere d'Ullastre. Al costat hi ha l'antiga masia de la qual ha pres el nom, Can Santpere. És emplaçada a 295 metres d'altitud en un lloc relativament pla, envoltada, en la major part, de camps de conreu. També se la coneix popularment per Sant Pere de la Cadireta, ja que s'hi venera una imatge de sant Pere, assegut.

Segons els documents, l’any 1012 ja existia i era una capella que depenia de la de Sant Esteve de Castellar Vell, però la construcció que veiem es creu que va ser edificada al segle XII.

És una ermita petita, d’estil romànic, d'una sola nau capçada per un absis i dues absidioles, tots semicirculars. La nau és coberta per una volta de canó seguit generada per un arc una mica apuntat, i l'absis i les absidioles ho són per voltes de quart d'esfera. A l’interior hi ha restes d’unes pintures al tremp, documentades el 1782, dedicades a la verge del Roser. La porta d'entrada és emplaçada al mur de migdia però ha estat molt modificada.

Per visitar-la cal posar-se d’acord amb els habitants de la masia del costat, Can Santpere, que en són els propietaris.

A dins l'ermita actualment (2022) hi ha una exposició d'escultures de fusta de l'artista castellarenc Josep Llinares Gibernau: Escultures de Josep Llinares

Localització
  • Ermita romànica de Sant Pere d'Ullastre
    Autor: F Macià
  • Absis de Sant Pere d'Ullastre
    Autor: F Macià
"Barraques de vinya. Camí de Sant Pere d'Ullastre. Castellar del Vallès". Vídeo de Lluís Fernàndez (3 desembre 20220)
Comparteix: