Ca n'Alzina

Masia situada al llindar dels termes de Sabadell i Polinyà. S’explica l’anècdota, que ja hem sentit en altres cases de pagès, que el terme passa per alguna paret o per l’interior de la casa i depenent de la porta o finestra per on treien els difunts els havien d’enterrar en un municipi o en l’altre; així ho feien a la seva conveniència. Anècdotes a part, Ca n’Alzina ha estat poc estudiada. S’ha dit que hi ha documentació escrita de l’any 1199 amb el nom d’Oltsina i Olzina. Del segle XV fins avui apareix sempre com a mas Alzina.

Té la teulada a dues vessants, planta i pis. A la façana hi ha tres finestres de pedra picada que corresponen al pis. La central és dedicada a l’hereu Joan Alzina, amb la data de 1602. Dues més sense cap relleu aparent flanquegen el portal principal, adovellat, de tipus renaixentista. El casal té adossats a banda i banda cossos afegits; el de la part nord-est és molt ample i li dóna una aparença especial. Al pis hi ha una sala amb festejadors i cal destacar les bigues de la sala, que corresponen ja a la teulada, perquè són fetes amb troncs guerxos de tal manera que donen el pendent a la teulada. Va ser restaurada l’any 1988.

Ca n’Alzina és una masia dinàmica on els estadants s’hi guanyen la vida. Però no pas amb la pagesia, sinó amb el restaurant que hi tenen muntat i amb una hípica, de força anomenada.

Localització
  • Ca n'Alzina, masia famosa pel restaurant i per l'hípica
    Autor: Lluís Fernàndez
  • Ca n'Alzina, bigues del teulat
    Autor: Lluís Fernàndez
Comparteix: