Mas Vallcorba del Sot (r)

Masia actualment desapareguda de la qual es creu que se’n conserva algun vestigi, sense que es pugui assegurar. Hauria estat situada, aproximadament, al lloc on es troben el torrent de la Mina amb el torrent de Vallcorba, a l’oest de Can Gambús, ben a prop de la sínia de l’Hort de Can Gambús.

Havia de ser una masia important i força antiga. S’ha trobat un document de l’any 1161 que cita, per primer cop, el mas Vallcorba, del terme de Sant Julià d’Altura. I a l’arxiu d’aquesta parròquia hi surten infinitat de cites del mas i dels seus habitants; però a partir aproximadament de l’any 1600 sembla que un Vallcorba va construir-se una altra casa, dalt la serra. Des de llavors els documents parlen de Vallcorba del Sot i de Vallcorba de la Serra. Més tard Vallcorba de la Serra canviarà d’amos i passarà a ser Can Coniller, mentre que Vallcorba del Sot, a partir de 1637, es començà a anomenar Can Prats, àlies Vallcorba del Sot, fins que definitivament apareix documentat com a Prats i, en algun lloc, Can Prat.

Els vestigis que podrien correspondre a aquesta masia són els següents: un fragment de paret, situat a pocs metres a l’est de la sínia de Can Gambús, és a dir, a l’esquerra del torrent de la Mina; un fragment d’arcada d’un pont que salvava l’esmentat torrent, a l’oest de la sínia, i unes fermes parets situades al camp de sobre, a la dreta del torrent. Tot plegat, en plena finca municipal del Parc Agrari de Sabadell.

Localització
 • Possibles ruïnes del mas de Vallcorba del Sot, al Parc Agrari de Sabadell (2021)
  Autor: F Macià
 • Ruïnes del mas de Vallcorba del Sot (2021)
  Autor: F Macià
 • Ruïnes del mas de Vallcorba del Sot (2021)
  Autor: F Macià
 • Ruïnes del mas de Vallcorba del Sot (2020)
  Autor: F Macià
 • Parets del mas Vallcorba del Sot (1984)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • Fragment d'arcada d'un pont que travessava el torrent de la Mina, prop de la sínia (1984)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
Comparteix: