Can Gambús
Can Gambús és una masia del terme de Sabadell situada al punt més alt del serrat al qual dóna nom. També l’ha donat a tot el barri i parc que s’ha urbanitzat a les seves terres.
Va ser edificada a finals del segle XIX, aprofitant uns coberts que ja hi havia, d’un antic mas anomenat Matalí. La finca on es troba havia estat propietat dels Gambús de Sabadell, que varen emparentar amb els Argemí a finals del segle XIX, motiu pel qual en alguns moments aquesta casa va ser coneguda també per Torre Argemí.
Ens consta que la propietat del Mas Gambús abastava també la de Can Prats (antigament Mas Vallcorba del Sot), si més no d'ençà de l'any 1929. Aquest casal era situat a ponent del Mas Gambús, segurament a l'altre banda del torrent de Vallcorba.
És un casal de planta baixa, pis i golfes, teulada a dues vessants –sud i nord- amb una porxada característica, amb arcs, una torre de maons de quatre plantes i terrat amb balustrada de pedra artificial. El portal de l’entrada és al costat sud, protegit per un barri. A la seva dreta hi ha una capella de dos pisos que era dedicada a la Sagrada Família. Aquest tipus de construcció de noves masies, a finals del segle XIX, va ser molt comú, ja que els propietaris de masos els van fer servir no sols com a centres d’explotació agrària, sinó també com a torres d’estiueig.
A partir de l’any 2005 aquest serrat, que havia estat habitat i transformat pels homes del neolític, de l’edat del ferro, de l’època romana i de la medieval fins a començaments del nostre segle, va ser urbanitzat i convertit en el barri de Can Gambús. Les terres de conreu, la majoria de les quals havien estat destinades a la vinya fa un centenar d’anys, van desaparèixer per sempre. La casa, situada ara en el centre d’un extens parc amb arbres, acull un restaurant vegetarià, amb diversos menjadors, un dels quals és l’antiga capella, i que per això han adaptat com a nom comercial: La Capella. També es va rehabilitar gairebé tot el casal.