La Moreria (r)

Les ruïnes anomenades de la Moreria són a l’extrem nord-oriental del terme de Terrassa, gairebé al lloc on es troba amb els de Sabadell i Castellar. Són encastellades a 307 m d’altitud, dalt del turó que hi ha al cap del serrat que delimita el torrent Guinard o Gran de Can Font i el torrent de Gotelles, a uns 200 m en línia recta de l'indret on conflueixen els dos camins dels torrents.

Per arribar-hi cal que ens situem al lloc on es troben els camins que van pel llit dels dos torrents i que seguim aigües amunt pel de l’esquerra (Gotelles). A uns 100 m hem de fer molta atenció per trobar un corriol, a la nostra dreta, entre l’espessa vegetació. D’aquí fins a dalt hi ha poc menys d’un quart.

En el planell més alt del turó hi ha un mur de 8 metres de llargada per 1,5 d’alçada i 70 cm de gruix que ressegueix un penya-segat. També hi ha altres petits indicis que denoten l’existència d’una edificació.

El topònim Moreria, referit a aquest indret, és viu encara actualment. Hem trobat poquíssima documentació que ens en parlés. La més antiga correspon a un document de Sant Llorenç del Munt de l’any 1286 on es cita el “Camp de la Moraria”.

La situació encastellada, dominant i privilegiada de l’indret, la tipologia de les restes i els fragments de terrissa que hi hem trobat fan suposar l’existència d’una estructura defensiva d’època alt-medieval.

La Moreria es troba a uns 280 metres en línia recta de la masia-castell de Ribatallada. Una masia que, si bé és situada al capdamunt d’un turó encastellat, aquest és ensotat dins la gran depressió del torrent. Més baix, per tant, que les planes de sobre Sant Julià d’Altura i les de Can Font. Això ens ha fet pensar que el castell de Ribatallada, del qual sí que hi ha força documentació, podia estar situat a la Moreria i no al mateix lloc on hi ha la masia, com s’ha cregut sempre.

Localització
 • La Moreria (2022)
  Autor: Lluís Fernàndez
 • Les ruïnes anomenades de la Moreria (2012)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluis Fernàndez)
 • La Moreria (2012)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • La Moreria (2012)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
"La Moreria". Vídeo de Lluís Fernàndez (10 juliol 2022)
Comparteix: