Castell de Barberà

El castell de Barberà és al nord-est del terme de Barberà del Vallès, en un lloc poc encastellat, força planer i difícil de defensar, però amb un bon domini visual cap a ponent, amb el pas del riu Ripoll a primer terme. Només el fossat i algun mur atalussat ens poden fer pensar que es tracta d’un castell.

Per les excavacions i estudis sabem que a l’època preromànica o visigòtica ja hi havia una construcció on ara hi ha el castell. També se sap que hi havia ‒i es pot veure a l’interior‒ una torre circular escapçada i un mur d’uns 8 metres que forma part de l’estructura actual dels segles XI i XII. El document més antic que parla del castell és de l’any 1005. Va pertànyer als Montcada i més tard als Galceran de Pinós. L’any 1604 va haver-hi una reconstrucció força important, segons que es pot llegir en un dels seus murs. També se’n va produir una altra de rellevant durant el XIX, que el va transformar definitivament en una masoveria o casa de pagès on es va fer vida agrícola fins l’any 1971, quan el va adquirir una immobiliària amb la intenció de transformar-lo en restaurant o en hotel, iniciativa que fracassà.

El 1988 el va comprar l’Ajuntament de Barberà, el qual hi va promoure la instal·lació d'una escola-taller que hi va fer treballs de neteja i de consolidació. L’any 2001 es va cedir a la Diputació de Barcelona. Actualment (juliol de 2022) s’està excavant el fossat de tot el perímetre.

A la part de fora, però dins del clos que encercla part del castell, hi ha una capella reconstruïda en el segle XVIII, que era dedicada a Sant Silvestre i Santa Coloma, fàcil de distingir per l’ull de bou que té damunt la porta.

L'any 1991, en plena rehabilitació, la Secció d'Història de la UES va poder visitar el castell i filmar-lo per dins. Podeu veure'n el vídeo aquí: "Any 1991. Barberà. Visions històriques a migdia del terme de Sabadell" (a partir del minut 9:09).

Localització
 • Castell de Barberà (2020)
  Autor: Ernest Pujol
 • Castell de Barberà (2020)
  Autor: Ernest Pujol
 • Vall del castell (2020)
  Autor: Ernest Pujol
 • El castell de Barberà (2020)
  Autor: Ernest Pujol
 • El castell de Barberà (1999)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • El castell de Barberà (1999)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
"Castell i torre Altimira. Barberà del Vallès". Vídeo de Lluís Fernàndez (30 juliol 2022)
Comparteix: