Can Diviu - Torre Gorina

El mas Diviu era, en part, on avui hi ha l’aeroport de Sabadell. Un extensíssim pla que compartia amb els desapareguts Can Miró del Pla i Can Torres del Pla, i amb Can Font del Pla (l’actual Granja del Pas).

Can Diviu o la torre Gorina és una construcció senyorial situada a l’entrada del camp d’aviació de Sabadell, deshabitada de fa 40 anys com a mínim. És de planta quadrada, amb baixos, pis i golfes, amb una esvelta torratxa al mig i les restes del que havia estat un bonic estany. Ben a prop s’hi conserva una airosa torre d’obra vista erigida damunt d’un pou, on hi havia hagut un potent molí de vent, amb mirador.

La torre dels Gorina es va construir entre 1880 i 1883. Durant anys la torratxa es va fer servir com a torre de control de l’aeròdrom sabadellenc, i durant la guerra de la insurrecció franquista s’hi varen adossar algunes naus, per a construir material bèl·lic.

En tenim notícies escrites des de l’any 1579. Llavors es coneixia per mas Lledó, poc després per mas Bonet i d’ençà de 1674 per mas Daviu o Diviu. La masia antiga no sabem si es va aterrar per construir la torre senyorial, ni si era al mateix lloc o uns metres més ençà o enllà. Tampoc no s’ha fet cap prospecció per saber-ho, que sapiguem. Un cas semblant, però molt més entenedor, podria ser Can Barra, de Sant Quirze, propietat també d’un Gorina, on es conserva la masia i la torre.

Segons diferents informacions que han sortit publicades a la premsa els anys 2017 i 2018, l’Aeroclub Barcelona-Sabadell ha comprat Can Diviu, que la tenia de lloguer, i s’anuncia que la rehabilitaran per tornar-hi a tenir dependències de l’aeroport.  Amb tot, actualment (octubre de 2023) continua abandonada i decrèpita.

Localització
 • Can Diviu, a l'aeroport de Sabadell (2021)
  Autor: F Macià
 • Can Diviu des de la carretera d'accés a l'aeroport (2021)
  Autor: F Macià
 • Can Diviu des de la carretera d'accés a l'aeroport (2007)
  Autor: F Macià
 • Can Diviu (2007)
  Autor: F Macià
 • Can Diviu (1989)
  Autor: Lluís Fernànez
 • Molí de vent de Can Diviu (1989)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • Reixa de la porta de la Torre Gorina, amb la data 1883 (1983)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Clara Casanovas)
Comparteix: