Can Bonvilar

Masia de l’antiga parròquia de Sant Julià d’Altura, si bé avui pertany al terme de Terrassa. L’edifici actual és del segle XVIII. És de planta quadrada i dos pisos, amb una ferma torre quadrada una mica més moderna situada al centre, que sobresurt del conjunt edificat. Abans d’aquest edifici en tingué com a mínim un altre, del qual ja n’hi ha notícies l’any 1400.

Aquesta masia és hereva d’una vil·la romana que hi hagué uns metres més amunt, al mig d’un camp que s’estén al nord-est fins al cim de la carena. El nom Bonvilar ve d’antic i ja delata la procedència romana. Vila i Vilar provenen del llatí Villa, és a dir, casa de camp. En documentació medieval surt esmentada com a “el Bono Vilar”.

No sabem per quins motius es va abandonar la casa del camp romana i es construí de nou al pla. L’arqueòleg Vicenç Renom, que va excavar part d’aquestes restes l’any 1914, ens parla que hi trobà força cendra i carbó; potser el foc va ser el causant de l’abandonament. També deixà constància al diari d’excavacions “d’un gran quadrat d’edificació de 17 m [...] de dues altres habitacions [...] simètriques a les primeres [...] i d’uns graons d’una habitació subterrània”. Les restes romanes de Can Bonvilar, doncs, eren força grans i visibles com a mínim fins al 1914. Després s’hi han fet diverses excavacions més, especialment el 1970. Membres de la Secció d’Història de la UES encara hi hem vist i fotografiat, l’any 1986, blocs de paviment romà al camí de la carena, segurament arrencats pel tractor per deixar el camp net. Finalment, abans de les últimes obres, l’any 2001 s’hi van fer unes noves excavacions, amb més troballes de paviments.

La masia es lloga per a grans esdeveniments, casaments, etc. amb possibilitat d’hostatjar-s’hi. Factura amb el nom de bodes.net.

La finca de Can Bonvilar actualment és ocupada per l’elitista “Real Club de Golf El Prat”, que s’hi instal·là l’any 2004 procedent del Prat de Llobregat, a causa de les obres d’ampliació de l’aeroport de Barcelona, i malgrat la forta campanya d’oposició per part de les entitats ecologistes i excursionistes vallesanes, entre les quals la Unió Excursionista de Sabadell.

Localització
 • Can Bonvilar (Terrassa) (2004)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluis Fernàndez)
 • Can Bonvilar (Terrassa), masia avui engolida pel Real Club de Golf El Prat (2004)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • Malgrat la forta oposició ecologista, l'elitista Real Club de Golf El Prat va aconseguir l'any 2003 traslladar-se des del Prat de Llobregat i tancar tota la finca de Can Bonvilar (2017)
  Autor: Lluís Fernàndez
 • Can Bonvilar (1986)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • Can Bonvilar i la Mola al fons (1987)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
Comparteix: