Mas Canyelles

Mas del terme de Castellar, situat, enclotat però assolellat, al marge dret del torrent al qual dóna nom.

El casal actual es diu que podria datar del segle XV. S’hi endevinen infinitat de reformes posteriors i molts cossos afegits que el converteixen en una gran masia. El cos principal té un portal de mig punt amb dovelles de pedra. Les finestres de la façana del mateix cos són del tot irregulars i de diferents èpoques, com a la majoria de les masies. Totes tenen llindes de pedra, una de les quals és amb filigranes de tipus gòtic. Està molt ben restaurada i conservada. És propietat de la família Argemí, ara Romeu Argemí de Sabadell.

El document més antic on es parla de Canyelles és de l’any 947. És, per tant, una de les més antigues del terme de Castellar i amb més de mil anys d’antiguitat ha conservat el nom. Sabem, per dades extretes de l’Arxiu històric de Castellar, que Pere de Canyelles era batlle de la vila, per la casa de Clasquerí, el 1437.

Com a curiositat esmentarem que en el cadastre de l’any 1716 s’esmenta que és propietat de Jaume Canyelles, que hi viu amb la seva família formada per la seva dona, un fill casat, quatre fills més que sobrepassen els vint anys i quatre que no arriben als 12 anys. Té un parell de bous per llaurar i un parell de vaques amb un vedell. A sota del primer sostre de la casa hi ha 4 “apossentos” i a sota del segon, cinc.

Localització
  • Mas Canyelles (Castellar del Vallès) (1984)
    Autor: Lluís Fernàndez
  • Mas Canyelles (2002)
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
  • Mas Canyelles (2002)
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
Comparteix: