Can Domènec (Bellaterra) (♱)

Can Domènec, avui totalment desapareguda, era una de les masies de l'àrea on es va construir la urbanització de Bellaterra, de la qual se'n pot considerar l'embrió. Era una masia del segle XVII i tenia una gran extensió de conreus.

Quan es va construir la línia Barcelona-Sant Cugat-Cerdanyola-Sabadell, dels Ferrocarrils de Catalunya (actuals Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC), inaugurada l'any 1921, la companyia va demanar que la via –que era d'ample europeu perquè havia d'arribar fins a París–-, passés pel nucli de Cerdanyola; però l'Ajuntament s'hi va oposar. Aleshores el traçat es va desviar pel "solell de Can Domènec", és a dir, els terrenys més assolellats d'aquesta heretat.

Aquest fet va propiciar el naixement del projecte urbanístic de la "ciutat-jardí" de Bella-Terra. I és que, a part d'unes bones comunicacions i un ambient tranquil, la Bellaterra d'aleshores tenia unes aigües miraculoses, tant a la font de la Bona Aigua com al 'biot' de la carretera, amb l'Hostal Sant Pancraç com a modern balneari.

El mas era a l'altre costat de la via, en els terrenys on ara es troba la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser el 1969 quan van expropiar les 263 hectàrees de superfície a Bellaterra per a la construcció de la Universitat. Aleshores la masia va restar durant 8 anys i mig enderrocada i en estat d'abandonament. En l'actualitat és difícil fins i tot trobar-ne les restes.

A uns 50-60 metres en línia recta baixant cap al torrent de Can Domènec hi ha l'antic safareig de la masia, força ben conservat tot i que a l'interior hi creix un lledoner.

 

Vegeu: Itinerari de la natura de Can Domènec - Ruta Vermella (Universitat Autònoma de Barcelona)

La masia que va suposar l'embrió de Bellaterra. Jordi Tardós. Història de Bellaterra.

Localització
  • Restes de l'era de Can Domènec, masia que va ser l'embrió de Bellaterra (2022)
    Autor: Francesc Romagosa
  • Restes de murs de la masia de Can Domènec, a Bellaterra, avui completament desapareguda (2022)
    Autor: Francesc Romagosa
  • Restes d'un mur de les dependències de Can Domènec (2022)
    Autor: Francesc Romagosa
  • Restes d'un mur de les dependències de Can Domènec (2022)
    Autor: Francesc Romagosa
  • Vista de l'entorn de Can Domènec, amb camps ja segats (2022)
    Autor: Francesc Romagosa
  • Can Domènec (1945), oli del pintor Vila-Puig. La masia aleshores era plenament activa
    Autor: Santiago Vila-Puig
"Situació i restes de la masia de Can Domènec, a Bellaterra". Vídeo de Francesc Romagosa (2022)
Comparteix: