Serra de Galliners

La serra de Galliners ocupa més de la meitat del terme municipal de Sant Quirze del Vallès. És un espai eminentment forestal que vertebra l’anomenada Via Verda del Vallès, el connector ecològic que uneix el parc natural de Sant Llorenç del Munt i el de Collserola. Galliners és el topònim més antic del terme de Sant Quirze, esmentat ja l’any 986 en diversos documents del Cartulari del monestir de Sant Cugat del Vallès.

De cap a cap, per la carena, la travessa el mil·lenari camí dels Monjos, que segons la tradició uneix el monestir de Sant Cugat i el de Sant Llorenç del Munt. La serra de Galliners fa de frontera entre els termes de Sant Quirze del Vallès i els de Terrassa, Rubí, Sant Cugat i Bellaterra (Cerdanyola). A llevant delimita les conques del Llobregat i del Besòs. El punt més alt és el pujol Blanc, de 315 m d’altitud, excel·lent mirador del Vallès. També hi destaquen el turó de Can Camps, de 287 m d’altitud, i el turó de Mataric, que sols és 70 cm més baix. Estan separats l'un de l'altre només uns 300 m en línia recta.

L’Associació Sant Quirze Natura des de fa anys ha batallat molt per la preservació de l’espai natural de la serra de Galliners. Podeu descarregar aquí el díptic “Serra de Galliners, un espai ple d’oportunitats”.

I el vídeo: Galliners, la nostra Serra, de Josep Busqueta Gavaldà.

Localització
  • La serra de Galliners, al terme de Sant Quirze del Vallès, amb la Mola i la serra de l'Obac al fons (2006)
    Autor: Arxiu Fotogràfic de Sant Quirze Natura
  • La serra de Galliners des de Can Ponsic (Sant Quirze del Vallès) (2022)
    Autor: Àngel Artigas
"Can Gambús, Serra de Galliners, Can Barra i Can Feu Any 1992". Vídeo de Lluís Fernàndez
Comparteix: