Els Bellots

Masia del terme de Terrassa, d'estil gòtic tardà (s.XVI), protegida com a bé cultural d'interès local. De planta rectangular, consta de planta baixa, pis i graner, amb coberta a dos vessants. La façana principal mira a migdia, amb un portal d'accés en arc de mig punt adovellat. Té un balcó de perfilat gòtic amb barana de ferro forjat, flanquejat per dues finestres amb filigrana gòtica. L'obra és de paredat comú i estucat però, molt malmès. Hi ha afegits d'habitacions a tots dos costats.

L'abril del 2021 l'Ajuntament de Terrassa va iniciar la rehabilitació de la masia, amb la reforma de la planta baixa per a acollir-hi el Centre de Serveis de Proximitat als Polígons d’Activitat Econòmica, tot mantenint-hi una zona de restaurant.

Campanya Protegim els Bellots

El 1992 es van crear els estatuts del polígon industrial “Els Bellots”, que aplega una trentena d'empreses. En l’actualitat el polígon té una superfície total de 280.476 m2, dels quals 220.620 m2 estan destinats al desenvolupament industrial.

L’any 2003 l’Ajuntament de Terrassa va iniciar un pla d’urbanització dels Bellots II, pla que el 2019 va ampliar considerablement, fet que ha generat recentment (2021) una forta contestació popular. Des de la Plataforma Tu Ets Entorn Terrassa, que aplega 22 entitats i moviments socials i veïnals en defensa del patrimoni natural de la ciutat, exigeixen que es revisi el Pla, ja que, si es dugués a terme, tindria un gran impacte mediambiental, agrícola i ecològic, amb un greu increment de la contaminació acústica i atmosfèrica. Les entitats han recalcat els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el context d’emergència climàtica.

La construcció del polígon amputaria una zona d'alt valor ambiental de l'Anella Verda i fragmentaria la connexió entre espais naturals. Una gran afectació que comprendria tota la zona compresa entre la masia de Can Torrella del Mas fins a la planta de Can Barba, i per sota fins a l’autopista. També afectaria l'històric Camí dels Monjos, que travessa l'espai.

[Vegeu Diari de Terrassa 24-10-2021: Marxa reivindicativa per salvar els Bellots. La marxa ha reivindicat preservar les 95 hectàrees d’espai natural, davant la intenció d’urbanitzar-les]

Localització
  • Autor:
  • Autor:
Comparteix: