Can Sales

Masia terrassenca, de la parròquia de Sant Julià d’Altura, situada al nord-oest de l’església. El camí que hi porta neix al quilòmetre 6,3 de la carretera de Sabadell a Matadepera. És una masia que es coneix amb aquest mateix nom des de fa mil anys, com a mínim.

L’edifici actual té la forma clàssica de les masies vallesanes, amb la façana orientada a migdia, la teulada a dues vessants i un ràfec de doble teula. Els brancals de la porta són de pedra picada, però l’arc de mig punt és fet amb obra de rajoleria. Als arxius terrassencs consta que és un edifici del segle XV, reformat el 1772 i el 1864. Davant per davant té les antigues corts i l’espai entre els dos edificis és protegit per sengles portals i portes que formen un clos.

La família Sales va viure a la masia fins al 1838. A partir d’aquest moment l’habitaren els masovers, tret del primer pis, que estigué sempre a disposició dels amos. Poc abans de l’any 1950 els Sales la varen vendre a Josep Hors, de Sabadell, que s’instal·là en una edificació moderna, sense cap tret rellevant, situada a ponent de la masia, al nord de l’era.

Entre els anys 1967 i 1997 es van vendre els camps i vinyes del nord de la finca a l’Atlètic Terrassa Hockey Club, que hi instal·là els seus equipaments. El 2022 la resta de la hisenda la va comprar l’empresa Masia Can Sales SL, destinada a la “producció agrícola combinada amb la producció ramadera”.

En terres de la masia s’hi ha trobat sepultures d’època romana, que varen ser catalogades a finals de 1985.

Al nord de la masia, a sota el torrent de Can Sales, hi ha el forn d'obra de Can Sales, molt ben conservat.

Localització
 • Can Sales, masia del terme de Terrassa (2019)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • Llaurant amb un matxo a Can Sales (1990)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluis Fernàndez)
 • Portal del clos de ponent de Can Sales (1986)
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
 • Façana de Can Sales (1986). Durant anys els Hors van tenir llogada la masia a un vaquer, que produïa llet.
  Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Lluís Fernàndez)
"La Moreria". Vídeo de Lluís Fernàndez (10 juliol 2022)
Comparteix: