Can Graells

Masia de Sant Cugat del Vallès situada al nord-oest del terme, a prop del cementiri i dins del polígon industrial al qual ha donat nom i als terrenys de la Hewlett-Packard, que utilitzen d’oficines. Fins al segle XIX pertanyia a la parròquia de Sant Feliuet de Vilamilans del terme de Sant Quirze del Vallès, però molt a prop de Rubí.

És una casa gran, rectangular i singular perquè a la façana del tercer pis hi ha una galeria amb disset obertures amb arc de mig punt i un matacà situat al damunt d’una finestra del segon pis, que alhora està alineat amb el portal d’entrada, per defensar-lo. Segons la fitxa de patrimoni, l’any 1629 Rafael Graell comprà la propietat. Referent al casal es diu que “del segle XVII es conserven restes de les cotes inferiors dels murs de l'edifici actual. El cos principal de la masia data de finals del segle XVIII i a inicis del segle XIX es va ampliar el costat sud”. La rehabilitació actual data del 2014.

Can Graells va abastir d'aigua les fonts públiques de la part alta de Sant Cugat. L’aigua provenia d’un pous de captació de la masia i era enviada fins a un dipòsit proper a l’ermita de Sant Domènec, des d’on es redistribuïa.

Localització
  • Can Graells, del terme de Sant Cugat del Vallès (2022)
    Autor: Lluís Fernàndez
Comparteix: