Can Camps

És una masia situada al sud-sud-oest del terme de Sant Quirze, prop del límit amb els de Sant Cugat i Cerdanyola. Té teulada a dues vessants, porta adovellada i finestres disposades de forma irregular. A la llinda de la finestra del damunt del portal, hi ha una data gravada: 1739 (o 1759). El ràfec és construït amb triple renglera de teules. És arrebossada de fa uns anys i presenta un bell aspecte. Al modern rellotge de sol de la façana hi diu “Les Alzines”. A llevant del cos de la masia hi ha uns coberts grans. Una part és sobrealçada a manera d'habitatge; probablement en alguna època ha estat la masoveria. Aquests últims anys ha estat utilitzada com a restaurant, com a bordell i com a hípica (Hípica Can Camps).

Davant de la masia, en el sector de ponent, en un petit bosquet, s'assegura que s'hi han trobat restes de poblament prehistòric. Dins el terme de la masia també hi han aparegut restes d'enterraments d'època romana i, encara avui, es poden trobar vestigis d'aquesta època a la vora d'un camí carreter situat a llevant de la masia, a un quilòmetre escàs, en línia recta. Existeixen documents escrits que testimonien l'existència de la casa amb el nom de Camps de l'any 1487, i en un document de 1673 apareix com a Can “Camps de la Serra”.

Anys enrere hi havia la font de Can Camps, situada al sud-est de la masia. Una font ombrejada d'alzines, sovintejada per excursionistes i caçadors. En un fullet del 1943, distribuït a Sabadell, s'hi diu: "Aigua Camps, de l'antiga i acreditada font de Can Camps, venuda antigament embotellada per a ser aigua potable, procedent de mina i de molt bon paladar i de bons resultats. Es farà el repartiment per la ciutat de Sabadell, amb un carro-cuba de zenc, folrada de fusta, aprovat per Sanitat i Higiene". Com moltes fonts, va ser inutilitzada fa anys pels estadants de la masia, per evitar que la gent freqüentés aquells paratges.

També era un punt de referència per a tots els vallesans d'aquest sector el pi de Can Camps, un enorme pi, situat just a la carena, visible des de molts quilòmetres a la rodona.Un llamp el va fer malbé.

A ponent de la masia, i força a prop, actualment podem admirar les dues monumentals alzines de Can Camps, separades uns 50 m l'una de l'altra: l'alzina de Can Camps I i l'alzina de Can Camps II.
 

Localització
 • Can Camps, de Sant Quirze del Vallès (2021)
  Autor: F Macià
 • Can Camps, de Sant Quirze del Vallès (2021)
  Autor: F Macià
 • Can Camps, de Sant Quirze del Vallès (2019)
  Autor: Lluís Fernàndez
 • Can Camps (2021)
  Autor: F Macià
 • Can Camps (2021)
  Autor: F Macià
 • Can Camps (2021)
  Autor: F Macià
 • Autor:
"Sant Quirze: Ca n'Arús, Can Vinyals i Can Camps". Vídeo de Lluís Fernàndez (20 març 2019)
Comparteix: