Ca n'Amat de les Farines

La masia de Ca n'Amat de les Farines o Can Ribes està formada per dos edificis ben diferenciats: el que queda de l’antiga masia, documentada des del segle XV, i el nou edifici, una casa senyorial d’estiueig construïda el 1906 per l’arquitecte terrassenc Lluís Muncunill. Pertany al terme de Terrassa i està situada dalt un turó, al barri de les Fonts, en un estrep de la serra de Galliners.

De l’antiga masia només en resta part de la planta baixa i el soterrani (el celler amb voltes). En el fogatge de 1455 és esmentada com a Matha Sobirà i, un segle després, en el fogatge de 1558, apareix com a propietat de Joan Amat de l’Avallà, d’on li vingué el nom de de Ca n’Amat de l’Avallà i, més endavant, Ca n’Amat de les Farines.

A principis del segle XX la masia fou adquirida per la família Ribas, de Terrassa, que el 1906 feren construir un nou edifici al costat, una torre noucentista obra de l’esmentat Lluís Muncunill, la qual fou anomenada Can Ribes.

El conjunt està declarat Bé Cultural d’Interès Local. En el catàleg patrimonial de Terrassa està descrit com “un edifici de caràcter residencial senyorial, aïllat, que participa de la tipologia de masia fortificada, adaptada als corrents estilístics historicistes de finals del segle XIX”.

Es tracta d’una torre senyorial d’obra vista, de dues plantes i teulada a dues aigües. En un extrem de la façana principal s’alça una torre de tres plantes, quadrangular. Al davant de l’entrada hi ha un porxo sostingut per quatre columnes poligonals de totxo vist, que continuen fins al nivell del primer pis i formen una terrassa.

El novembre del 2019 l’edifici i l’entorn van ser rehabilitats i actualment (2023) alberga un restaurant i espai per a celebració de casaments i altres esdeveniments.

Localització
 • Ca n'Amat de les Farines (2023)
  Autor: Llorenç Macià
 • Ca n'Amat de les Farines, masia del terme de Terrassa, a les Fonts (2023)
  Autor: Llorenç Macià
 • Porta d'entrada principal de la masia de Ca n'Amat de les Farines (2023)
  Autor: Llorenç Macià
 • Ca n'Amat de les Farines (2023)
  Autor: F Macià
Comparteix: