Can Ponsic
Masia del terme de Sant Quirze situada al marge esquerre del riu Sec poc després de formar-se (confluència del torrent de la Batzuca i el torrent de la Grípia). És situada entre les masies de Can Pallàs i Can Feliu. Té forma quadrangular amb teulada a quatre vessants. La part més baixa de les parets (un metre aproximadament) és construïda amb pedra, mentre que la resta és de tàpia. El portal és adovellat i les finestres principals són bastides amb pedra treballada. Els afegits més moderns són fets amb totxo vist. D'aquest mateix material hi ha uns contraforts.
En aquestes terres s'hi ha trobat restes de ceràmica romana, la qual cosa podria indicar que hi havia hagut, en aquesta època, algun establiment o dependència.
A jutjar pels diferents fogatges o censos fets a la parròquia de Sant Quirze, la masia va ser edificada entre 1634 i 1637 per la família Ponsic de Barcelona.
Fins a principis de segle va ser habitada per pagesos del país. Actualment és tancada, però es manté de moment dreta, si bé sembla que amenaça ruïna. Els camps de l'entorn es continuen conreant, però cada dia més estan ofegats a causa de la urbanització del voltant. La hisenda dels Ponsic va ser regalada pel propietari als caputxins de la Diagonal de Barcelona perquè fos utilitzada per a fins socials. Per això s'hi construí, a poca distància, en direcció sud-est, un gran casal: la residència Assís d'avis, popularment coneguda per residència de Can Ponsic.
Passejant per Can Ponsic és el nom d'un itinerari pedagògic pioner, editat el 1985, que començava a la residència d'avis, travessava el riu i s'enfilava fins a la carena. Allà trobava el camí dels Monjos i, fent un circuit, retornava al lloc de sortida. Els seus autors, membres de la Secció Natura de la UES, deien que "aquest indret és un viu exemple del paisatge natural del Vallès. No són grans boscos, ni hi ha rius cabalosos plens de peixos, ni... Hi ha quatre bosquets petits, alguns de cremats que ara són matolls, alguns conreus i una petita riera..". Aquest itinerari va ser ideat i creat amb la finalitat que fos seguit per escolars per tal que, a més de les finalitats pedagògiques, hi hagués un intercanvi entre la joventut i els avis de la residència.