Vapor Boixó (♱)

Era construït al marge esquerre del riu Ripoll, on hi devia haver l'antic molí d'en Bessó, documentat ja al segle XIV. Va ser totalment enderrocat l'any 2004.

Els Tints Buxó eren un complex edifici industrial de ram de l'aigua, dedicat exclusivament a tints. Si per a aquesta indústria era imprescindible l'aigua, també era necessari el vapor, per obtenir l'energia calorífica per als processos de tenyit i rentat, però també com a força motriu que, traspassada als embarrats, movia les diferents màquines, batans, desgreixadores, etc.

El va iniciar en Josep Buxó i Mariner a finals del segle XIX, separant-se dels altres cinc germans, que continuarien al Vapor dels Nois Boixons, on hi havia el tronc tintorer familiar. El 1960 ja duia el nom de Ramon Buxó i Fills. La riuada del setembre del 1962 el va malmetre molt, però en poc temps el van refer totalment. La crisi del tèxtil va propiciar-ne el tancament uns anys més tard. Finalment va ser enderrocat l'any 2004.

Per cap d'any del 2003, el Vapor Buxó es va fer famós per ser escenari d'una festa "rave" il·legal que va aplegar més de 5.000 joves, majoritàriament francesos, i 1.200 vehicles que provocaren un col·lapse circulatori enorme, que arribà fins a la Gran Via i l'Eix Macià. Hi hagué enfrontaments amb la policia i nombrosos incidents (notícia de VilaWeb). Aquests fets s'esdevingueren un any abans de l'enderroc, i segurament que el propiciaren.

Localització
  • El vapor Boixó, l'any 1965. Al fons a la dreta es dreça el turó d'Arraona, i a l'esquerra el molí d'en Torrella
    Autor: Arxiu Fotogràfic de la UES (Pere Lartuna Serra)
  • Tints Boixó (1999)
    Autor: Lluís Fernàndez
  • Restes de la xemeneia del Vapor Buxó, al talús del riu Ripoll (2006)
    Autor: F Macià
  • Després de ser enderrocat (2004) l'espai del vapor Buxó va servir durant anys de magatzem a l'aire lliure d'una empresa constructora (2005)
    Autor: F Macià
  • Enderroc del Vapor Buxó, l'any 2004
    Autor: F Macià
Comparteix: