Can Carner
La masia de Can Carner, de Castellar del Vallès, data del segle XIII i comprèn un conjunt catalogat format per la casa pairal, la masoveria (construïda el 1842) i cossos annexos com ara coberts, magatzems i antics estables de vaques i cavalls.
Les edificacions es troben al voltant del pati central de l’antiga era. La masia i la casa dels masovers estan unides per un cobert sota el qual hi ha un pas per on s’accedeix al pati posterior.
Al segle XIII la masia s’anomenava Can Carner del Pla. Sabem que Guillem de Carner, sacerdot de Castellar, va viure a la masia el 1274; que Jaume Carner fou batlle de Castellar el 1493 i que Jaume Descarner, probablement
el seu fill, ho fou també el 1530.
L’any 1939, acabada la Guerra Civil, s'instal·là a la masoveria la família Blancafort, que provenia de Tona, d'on van portar vaques, garrins, truges i una euga per a llaurar. A la masia (que anomenaven "la casa gran") hi vivien els amos, la família Armengol, que vivien del conreu de les terres de la casa i també de la vinya, les oliveres… La família Blancafort es feu popular perquè venien llet a la mateixa masoveria, en especial als treballadors del molí d’en Busquets, que passaven per davant la masia per anar a treballar a la fàbrica. El 1956 abandonaren la casa i s’instal·laren al nucli urbà.
Fins al desembre de 2002 encara es podia veure un rec d’un metre d’amplada per mig de fondo, fet amb obra i pedra, que de can Carner seguia el límit de propietat amb Ca n’Oliver i a la part alta d’un camp alimentava una bassa grossa. Antigament, hi havia una altra bassa davant la masia de Can Carner on se celebrava el concurs de pesca de la Festa Major.
A la masia de Can Carner actualment s'hi ha desenvolupat un projecte de cooperativa d’habitatge que cerca de reinventar l’ús del patrimoni tradicional de manera que, amb tot el respecte envers el passat, es pugui evolucionar cap un nou model de convivència. Can Carner cooperativa d’habitatge és un projecte d’habitatge cooperatiu, basat en un model alternatiu d’accés i tinença de l’habitatge, on la cooperativa esdevé la propietària i les sòcies disposen del dret d’ús sense limitacions temporals.