Ca n'Arnella

Masia de la parròquia de Sant Julià d’Altura, del terme municipal de Terrassa, situada a l’alçada del quilòmetre 6 i poc de la carretera de Sabadell a Matadepera. Des de la carretera, un camí ben ombrejat que passa pel costat d’una gran bassa hi condueix, si bé és difícil de veure perquè una ondulació del terreny ho impedeix.

En diferents excavacions als terrenys de la masia (2004-2001 i 2012) s’hi han trobat restes arqueològiques del neolític i altres d’època romana.

Crida l’atenció el fet que dels Arnella ja se’n parla en documents del segle XII i fins avui n’ha conservat el nom. També és sabut que alguns familiars dels Arnella foren prohoms terrassencs.

Conformen el mas una bona quantitat de coberts, una capella, la casa dels masovers i la casa pairal, que té una façana orientada a migdia i del tot irregular. A la part de llevant s’hi recolza un edifici porxat, que a l’extrem oposat té una capella; a la de ponent s’hi va adossar un gran cos que duplica el casal primitiu. Tot plegat, dins del barri. La casa consta de baixos amb portal adovellat, pis i golfes, amb teulada a dos vessants, desiguals. S’ha escrit que és una construcció del segle XVI, molt modificada i també que l’any 1941 s’hi va fer una reforma important. La capella és dedicada a la Mare de Déu del Roser, construïda el 1957 i decorada amb pintures del xilògraf sabadellenc Ricard Marlet.

És una de les masies del rodal habitada i en perfecte estat de conservació.

Localització
  • Ca n'Arnella, amb la Mola de Sant Llorenç del Munt al fons (2021)
    Autor: F Macià
  • Ca n'Arnella (2021)
    Autor: F Macià
Comparteix: