Agenda
Cafés científics

Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès

El Cafè Científic del mes d'abril

Dimarts 20 d'abril del 2021
A càrrec de
Joan Madurell, paleontòleg
LLoc
Cafè Científic telemàtic
Hora
19 h
Organitza
Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Fa un milió d'anys, la conca del Vallès tenia un aspecte molt diferent a l'actual. On ara hi trobem gossos, gats i coloms, hi havia enormes carnívors com jaguars, hienes gegants, llops, guineus, tigres dents de sabre i óssos de les cavernes maldant per atrapar algun herbívor que corria per aquest ecosistema, més semblant a la sabana africana actual que al bosc mediterrani que coneixem.

Com van arribar aquestes faunes fins aquí? Per què es van extingir?

El Dr. Joan Madurell, és Investigador del Grup de Recerca en Paleobiodiversitat i Filogènia de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Madurell ha publicat nombrosos treballs sobre la taxonomia dels carnívors, la seva paleobiologia i les relacions de competència amb els primers homínids europeus. Ha dirigit diverses campanyes d’excavació a jaciments paleontològics de la conca del Vallès-Penedès.

Per raó de la pandèmia, el Cafè s'haurà de fer telemàticament. Hi podeu participar clicant aquest enllaç:

https://meet.jit.si/CafesCientificsSBD2021


Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 del vespre, a la sala d'actes de la Unió Excursionista de Sabadell (c/ Salut 14-16 Sabadell). Les xerrades són gratuïtes (la consumició va a càrrec de cadascú).

De l'organització se n'encarreguen 8 entitats sabadellenques:

  • Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears (filial del Vallès Occidental)
  • ADENC
  • Agrupació Astronòmica Sabadell
  • Associació La Ruda
  • Corporació Sanitària Parc Taulí
  • Fundació Bosch i Cardellach
  • Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
  • Unió Excursionista de Sabadell (Secció Natura)
     

‘Cafès Científics. Sabadell, 2021'

Amb la 9ª edició dels ‘Cafès Científics. Sabadell, 2021’, es consoliden com a punt de trobada entre la ciència i la ciutadania en un format lúdic.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l'objectiu de parlar de ciència fora de l'entorn acadèmic i d’atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s'han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.

Aquest cicle permet als assistents parlar en un ambient distès i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència. Tenen lloc al bar del local de la UES (c/ Salut, 14-16, Sabadell), de febrer a novembre, un dimarts al mes, a les 7 del vespre.