Agenda
Conferències, xerrades

Cafè científic

La cultura de les herbes remeieres i culinàries. Etnobotànica de Sant Llorenç del Munt
Dijous 13 de març del 2014

 


La cultura de les herbes remeieres i culinàries


Lisette Vall, biòloga i màster en agroecologia de La Ruda, associació d'amics de Can Deu per a l'agricultura ecològica


Les sessions de Cafè Científic se celebren el tercer dijous de cada mes, a les 7 del vespre, al Bar de Ca l'Estruch (c/ Sant Isidre 140, Sabadell).


L'etnobotànica és la cruïlla entre les ciencies naturals i humanes, ens parla de la diversitat biològica i cultural de les regions.

Aquest cafè científic girarà al voltant de l'estudi etnobotànic: Recuperació de varietats d'herba remeiera i culinària de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, en el qual s'ha inventariat bona part de la flora útil de la regió. El treball té la intenció de recuperar i fomentar l'ús de les plantes com a estratègia per conservar la flora i les seves tradicions associades. A més, podrem conèixer, olorar i tocar alguns exemplars de planta viva o seca i els seus usos.


_______________________________________________________


Les institucions científiques de Sabadell conviden la ciutadania a parlar de ciència en un format lúdic.


L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Parc Taulí, la Fundació Bosch i Cardellach, la Ruda, Som Energia i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) organitzen aquest 2014, per segon any, el programa de divulgació científica Cafès científics. A Sabadell, ciència. 2014, adreçat a aquelles persones que els agrada parlar i sentir parlar de ciència.


El Bar de Ca l’Estruch i l’Ajuntament de Sabadell col·laboren també en aquesta iniciativa, que permetrà als sabadellencs i sabadellenques debatre en un ambient molt relaxat sobre el microcosmos i el macrocosmos, la cultura de les plantes culinàries i remeieres, els eclipsis de sol, l’evolució de les espècies, l'ús del sincrotró, el càncer de mama, la sostenibilitat energètica o el canvi climàtic.


Cadascuna de les institucions organitzadores, que fan recerca en ciència i/o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, fa una proposta de cafè científic i convida els ciutadans i ciutadanes a parlar i debatre sobre el tema en un ambient distès.


Amb un cafè, una copa de vi o qualsevol altra beguda a la mà, el que es vol és afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents. Entreteniment i rigor, debat i conversa: la ciència en clau sabadellenca.


_______________________________________________________


Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra). El format era una evolució dels Cafès Filosòfics que havia iniciat pocs anys abans a França el filòsof Marc Sautet. En ambdós casos, l'objectiu era parlar de ciència fora de l'entorn acadèmic i escollir espais populars, per atreure les persones que normalment passen per allà i que, tal vegada, rarament visitaven centres de recerca o museus científics.

Comparteix: