Sostenibilitat, engergia

VOLT II: un repte als grans projectes energètics

Cap de setmana en ruta per Barcelona - Castellar del Vallès - Sallent - Balsareny - Graus - Sabiñánigo

Data:
9-12 octubre 2015
VOLT II farà parada al tram del gasoducte Martorell - Figueres que passa per Castellar del Vallès

Quina resposta hi donem des de la sobirania energètica popular?

La Xarxa per la sobirania energètica i les entitats que en formen part, us volen convidar a participar en la segona edició del VOLT, un recorregut que vol establir vincles entre diferents grups, campanyes i lluites locals, amb l’ànim de teixir aliances futures per donar resposta als grans projectes energètics.

El VOLT II pretén establir diàlegs entre els territoris afectats pels projectes que figuren en estratègies supranacionals, com ara la Unió Energètica i els projectes d’interès comú o el Pla Juncker, amb l’objectiu final d’articular processos d’intercanvi d’informació, de coordinació i d’incidència política a diferents nivells: local, estatal, UE.  

Una part important d’aquests projectes són les interconnexions gasístiques i elèctriques que impulsen la creació del mercat únic del gas i de l’electricitat a la Unió Europea i obtenen privilegis en forma de finançament públic i acceleració dels tràmits administratius per la seva execució. Aquest fet sovint contrasta amb les realitats locals que es perceben com a actors passius de tot el procés. A més, aquestes estratègies de la UE tenen una forta component d’acció exterior, ja que les infraestructures arriben al Nord d’Àfrica, a l’Orient Mitjà i al Caspi.

Així doncs, el VOLT II vol reptar els objectius, la planificació i l’execució dels grans projectes energètics, situant en el centre conceptes com democràcia, sobirania, desenvolupament, necessitats, etc…; i mirarà de respondre preguntes com ara: és democràtic el cicle del grans projectes energètics? Són suficients els processos de participació? Estan en consonància amb la sobirania energètica popular? Quins instruments tenim per donar-hi resposta? Hi ha alternatives a les grans infraestructures energètiques?

El VOLT comptarà amb participants europeus i del Sud Global, que n'enriquiran amb les seves experiències.

Ruta i activitats proposades

Per veure el mapa, clica aquí

Divendres 9 octubre. Conferència

Els projectes d’interès comú de la Unió Europea. Quin paper juga Catalunya en la creació del mercat únic del gas a Europa?

Dissabte 10 octubre. Inici del Volt

PARADA 1 (11:30h): Castellar del Vallès. Ens trobarem a la Fàbrica del Vidre de Castellar del Vallès per després acostar-nos a la zona del torrent de Colobrers al lloc per on passa el gasoducte Martorell-Figueres. Des de Sabadell a peu, la trobada serà a les 9:15h a l'aparcament de la Plaça Marcet.

Aquesta serà la primera activitat que farem. Servirà per compartir amb la setentena de persones que viatgen amb el Volt II, l'experiència que es va viure en el vallès amb la construcció d'aquest gasoducte i per valorar la restauració que havia de deixar el terreny en el seu estat original.

Després d'aquesta visita, anirem a veure l'exposició sobre la construcció del gasoducte a la sala d'exposicions de l'Ateneu del carrer Major. Estarà oberta al públic des del proper dimarts 6 d'octubre fins el diumenge 11. Els horaris d'obertura seran de 19:00 a 21:00 de dimarts a divendres i diumenge de 11:00 a 13:00

A la Plaça Major, es farà una Xerrada Fòrum:

Alfons Pérez ens situarà en el context energètic a nivell mundial.

Emma Hugues procedent del Regne Unit ens parlarà del gas rus

Octavio Rosas de Mèxic d'Enegas al seu país.

I ja per acabar es farà un dinar popular obert a tothom a l'Espai Tolrà. Es poden comprar els tiquets fent la reserva a calgorina@gmail.com al preu 6,5€.

PARADA 2 (TARDA): Sallent. Col·lectiu Prou SAL!. Projecte de magatzem geològic de gas de Gas Natural a Balsareny. Visita a la muntanya de sal d'IBERPOTASH + possible diàleg amb la Plataforma en Defensa de les Terres del Sènia (Castor)

PARADA 3: Graus (Osca). Lluita històrica contra una línia de molt alta tensió des dels anys 90 abans anomenada Aragón-Cazaril, avui redefinida com Monzón-Cazaril. L’Autopista compta amb diversos ramals que afecten tant l’Aragó com Catalunya.

Diumenge 11 octubre. Jornada a Graus

JORNADA SOBRE INTERCONNEXIONS, INCIDÈNCIA SOBRE MEGAPROJECTES I ALTERNATIVES (per definir)

Convocatòria a nivell de l'Estat espanyol.

Dilluns 12 octubre. Visita i tornada a BCN

Opcions MATÍ: 

A.      Reunió estratègica entre col·lectius a Graus.
B.      PARADA 4 (MATÍ): Sabiñánigo. Futura construcció d'una nova MAT recollida en Pla Juncker. També possibilitat de conèixer un dels casos més greus de contaminació ambiental d'Europa, el cas del lindà a Sabiñánigo.

TORNADA A BCN.

PREU: es farà un especial esforç perquè ningú no quedi fora per motius econòmics. S’establiran dos preus (orientatiu, encara per determinar): 70€, si t’ho pots permetre; 50€, si tens dificultats. El preu inclou tots els àpats, desplaçaments i allotjaments en alberg.

INSCRIPCIONS a partir del dimecres 22 de juliol.  

Inscriu-t'hi ja a http://xse.cat/

 

Comparteix: