Viu el rodal!
Descobreix el rodal de Sabadell escoltant aquests tastets radiofònics de la Secció Natura i la Secció d'Història de la UES
Gaudeix del rodal amb els tastets radiofònics de la Secció Natura i la Secció d'Història de la UES
Cada setmana, a Ràdio Sabadell la UES, a través de Francesc Macià, de la Secció Natura, i de Lluís Fernàndez, de la Secció d'HIstòria, ens descobreixen algun aspecte del rodal de Sabadell, amb els microprogrames de Sabadell batega. Són 3 minuts de gran interès. No us els perdeu!
La fauna del Ripoll: corbs marins, gavines, ànecs, aligots i falcons
La setmana passada en Francesc Macià, membre de la secció de natura de la UES ens va parlar dels ocells que trobem al Ripoll com el bernat pescaire, el martinet blanc o l'esplugabous. I aquesta setmana, continuem parlant d'altres colònies que podem trobar en aquesta zona com el corb marí, les gavines, els ànecs de collverd, els aligots o els falcons. Si vols saber més sobre aquesta fauna, acompanya'ns! Clica aquí.
La paret de la Moreria, el misteri de Sabadell
A prop de la Masia de Ribatallada hi ha una cosa molt curiosa: una paret de 8 metres es troba, encasellada, una mica per sobre del Pla de Can Font. Es creu que podria haver estat part d'una construcció molt important, però ningú sap de quina. El nom de La Moreria el rep de l'únic document escrit en què apareix. Més enllà d'això, tot és un enigma. Escolta Lluís Fernández, de la secció d'història de la UES, i tu potser podràs resoldre el misteri de Sabadell. Clica aquí
Visitem un bell paratge, la Font de la Tosca
Aquesta setmana, en Francesc Macià membre de la secció de natura de la Unió Excursionista de Sabadell ens porta de ruta per la Font de la Tosca, al Torrent de Colobrers. Si vols saber més d'aquest paratge natural i fenomen geològic clica aquí.
Descobreix el desaparegut embassament de Ribatallada amb la UES
Descobreix el desaparegut embassament de Ribatallada amb la UESEl membre de la secció d'Història de la UES Lluís Fernández ens descobreix aquesta setmana un dels llocs de més interès ecològic del Rodal: l'espai on antigament hi havia l'embassament de Ribatallada. Un pantà que es va construir l'any 1895 i que va quedar inutilitzat amb els forts aigüats a Sabadell de l'any 1962. La fotografia és de Joan Canudes i es va fer l'any 62. Calça't les espardenyes i recorre el Rodal! Clca aquí.
Anem de ruta pel camí de Polinyà
Coneixes el camí de Polinyà? En Lluís Fernàndez, membre de la secció d'història de la UES ens explica que aquest comença al passeig de la plaça Major i continua en línia recta per un llarg carrer que canvia tres vegades de nom: el carrer de la Palanca, el de la Creueta i el de Quevedo. Si vols saber per on continua, quants kilòmetres fa i altres curiositats d'aquest tram; clica aquí.
Visitem l'Horta Vella; la més antiga de Sabadell de la mà de la UES!
Aquesta setmana en Lluís Fernàndez, membre de la secció d'història de la UES a ens parla d'aquesta horta emblemàtica, la més antiga i la que queda més a prop del centre de Sabadell. Si vols saber de quin any dat i que hi podem trobar, acompanya'ns! Clica aquí: Visitem l'Horta Vella; la més antiga de Sabadell de la mà de la UES!
Visitem els pous de glaç de Sabadell, les neveres del passat!
Aquesta setmana, en Francesc Macià membre de la secció de natura de la Unió Excursionista de Sabadell ens recorda que a Sabadell teníem almenys 4 pous de glaç. Els pous de glaç servien per conservar el glaç que de forma natural s'havia format en basses. El glaç es recollia i es guardava durant tot l'hivern gràcies a les característiques del pou. A l'estiu, quan feia falta, s'anava retirant el glaç que, després, se servia a Sabadell però, sobretot, a Barcelona. El gel era transportat amb carros que portaven rucs i mules. Si vols saber amb quina finalitat i com funcionaven acompanya'ns en aquest viatge en el temps! Clica aquí:
El pont de la Salut es va construir per poder arribar al Cementiri
Sabíeu que el pont de la Salut es va construir per poder arribar més fàcilment al nou Cementiri de Sabadell, inaugurat l'any 1864? Les obres, que van allargar-se durant dos anys, van estar marcades per diferents contratemps i, fins i tot, van morir dos operaris. Si voleu tenir tots els detalls escolteu el 'Viu el Rodal' d'aquesta setmana amb Lluís Fernàndez, membre de la secció d'Història de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), cliqueu aquí.
Sabíeu que a Sabadell tenim un camí ramader protegit?
Aquesta setmana, en Francesc Macià, de la secció Natura de la UES ens fa de guia a "Viu el Rodal" per fer-nos viatjar fins al camí ramader de la Salut! Es tracta de l'històric camí ral de la Serra, també anomenat camí de Ripollet a Castellar o de la carena de Sant Iscle. Si vols saber què són els camins ramaders, perquè estan protegits i altres curiositats, acompanya'ns per aquests paratges rurals! Clica aquí.
Tot el que no saps sobre la torre Turull!
En Lluís Fernàndez, membre de la secció d'història de la UES ens explica que més amunt de Can Pagès, al quilòmetre 4,3 de la carretera de Castellar -tambe anomenada carretera de Prats de Lluçanès- hi ha un gran porta de pedra. Aquest portal dóna pas a un camí amb arbres que porta a la Torre Turull. Vols venir a visitar la masia d'estiueig de la família amb nosaltres? Clica aquí.
Què ha canviat en els darrers 10 anys al riu Ripoll?
En Francesc Macià membre de la secció de natura de la UES ens parla de la recuperació del riu Ripoll: de la millora de la qualitat de l'aigua i la recuperació de colònies de peixos. De fet, des de l'abril del 2009 està declarat refugi de pesca, en el tram superior del riu. Un riu que gràcies a les diverses inversions fa unes dècades es va sanejar ja que s'havia convertit en una claveguera. Ens acompanyes en aquesta ruta? Clica aquí.
Sant Vicenç de Verders:l'ermita salvada de les aigües del pantà de Sau
En Lluís Fernandez, membre de la secció d'història de la UES, ens descobreix que al rodal de Sabadell hi ha una església romànica que va ser transportada pedra a pedra des de la comarca d'Osona. És darrere la masia de Can Deu. Es tracta de l'església de Sant Vicenç de Verders. I la història de com va arribar fins aquí és curiosa. Acompanya'ns-hi! Clica aquí.
Els porcs senglars
Clica aquí
Sabies que la font de la Salut no és al costat del Santuari?
Tal com ens explica en Lluís Fernández, membre de la secció d'història de la UES la font de la Salut es troba al torrent de Canyameres, molt a prop de la casa anomenada els "Corrals Nous". Clica aquí.
Visitem el torrent de Colobrers
Aquesta setmana, en Francesc Macià membre de la secció de natura de la Unió Excursionista de Sabadell ens porta de ruta pel torrent de Colobrers, molt conegut popularment com el torrent de la Tosca o torrent de Can Pagès. Es tracta d'una riera que porta aigua tot l'any i que neix a Castellar del Vallès. Cica aquí.
Les bones pàctiques per respectar la natura també al rodal