Educació ambiental

Catalunya lliure de bosses

Cada cap de setmana es consumeixen 14 milions de bosses a Catalunya. Són bosses d'un sol ús, que acaben provocant un important problema ambiental.

LA UES TAMBÉ S’HA ADHERIT A LA CAMPANYA


Les bosses de plàstic d'un sol ús són dels exemples més clars de la disbauxa d'embolcalls i productes superflus del comerç.


Ens adherim plenament a aquesta campanya amb l'esperança d'obrir una bretxa que permeti avançar d'una vegada per totes vers la reducció (la prevenció) dels residus, ja que el reciclatge està funcionant com a coartada del sistema i, en tot cas, hauria de ser només l'últim recurs, després de la reutilització. Reduir, reutilitzar, reciclar: per aquest ordre si us plau!!


A Irlanda i als altres països que ja han adoptat , un dels efectes positius més clars és que la muntanya, els camps i boscos es troben molt més nets (i és que si ens hi fixem una bona part de la brutícia són bosses). A veure si ho aconseguim al nostre país!


ADHERIU-VOS A LA CAMPANYA!


Podeu fer-ho a: http://www.residusiconsum.org/catlliurebosses/manifest/index.html


La campanya Catalunya Lliure de Bosses de Plàstic es planteja com una eina perquè administracions, entitats, ciutadania, institucions i agents econòmics del nostre país prenguin consciència per avançar cap a la reducció efectiva de les bosses de plàstic i prevenir les problemàtiques que acompanyen a la producció i consum d’aquest envàs d’un sòl ús.


L'objectiu és l'aplicació d'una normativa que apliqui una taxa de 0'20€ a cada bossa d'un sòl ús. D'aquesta manera es fomentarien les bosses reutilitzables i es crearia un fons econòmic de prevenció per a desenvolupar campanyes de comunicació ambiental en la prevenció de residus.


Cada cap de setmana es consumeixen 14 milions de bosses a Catalunya. Al món se’n fabriquen quatre trilions cada any.


Aquestes quantitats tan impressionants són un greu problema ambiental. Així, per exemple, 100.000 animals marins moren cada any per culpa de les bosses de plàstic. Les tortugues, per exemple, les confonen amb meduses i moren a milers.


És per això que volem demanar a les tendes i supermercats de casa nostra que siguin lliures de bosses. I que tothom en faci servir de reutilitzables.  



  • Refusa les bosses de plàstic!

  • Recorda’t de dur sempre una bossa reutilitzable, cabàs o carretó

  • Recicla les bosses de plàstic (contenidor d’envasos)


Manifest per una Catalunya Lliure de Bosses  


EXPOSICIÓ DE MOTIUS


Les bosses de plàstic que ens donen a les botigues, es converteixen ràpidament en un residu. Tant la fabricació com el seu tractament com a residus, són responsables d’importants afectacions ambientals, socials i econòmiques. Ens trobem amb un consum abusiu i sovint injustificat de la bossa de plàstic, ja que amb una vida útil curta (12 minuts) es consumeix i malbarata gran quantitat d’aigua i energia, a més del cost ambiental de l’explotació del petroli, un recurs no renovable, amb l’agreujant de ser un producte no degradable.


A Catalunya creixen els residus i el consum de bosses de plàstic -les deixalles augmenten el 47% en els darrers 10 anys i la causa principal son els envasos i bosses d’un sol ús-. S’ha estimat que a Catalunya, s’usen una mitjana de 5’4 bosses per família i setmana en cadenes comercials (Estudi FPRC, 2007), el que suposa que només amb un cap de setmana consumim més de 14 milions de bosses de plàstic a Catalunya. Les bosses de plàstic representen ja el 2% en pes de les deixalles a Catalunya, un consum de 110.000 Tn a l’any (font: CEPA-EdC, 2006).


Dades que demostren un consum injustificat i perjudicial pel medi ambient, doncs són fàcilment substituïbles per sistemes reutilitzables, de llarga vida, que permetin utilitzar-les moltes vegades (bosses de cotó, ràfia, bosses plegables, cabàs, carretó, etc).


Raons per rebutjar les bosses de plàstic d’un sol ús:



  • Estan fabricades a partir de petroli, un recurs no renovables i molt costós.

  • Suposen un 2% en pes de la brossa domèstica i unes 14 milions de bosses cada cap de setmana.

  • El seu reciclatge és escàs i costós energèticament. La majoria van a abocadors i incineradores.

  • Durant la fabricació i incineració s’emeten gasos contaminants (dioxines, cianur d’hidrogen...).

  • Poden trigar entre 400 i 1000 anys en descompondre’s.

  • La seva dispersió al medi provoca l’afectació i mortaldat d’animals al medi terrestre i aquàtic.

  • Són de fàcil substitució per sistemes reutilitzables.


Arran dels seu impacte i les múltiples actuacions i experiències d’arreu del món que s'estan desenvolupant respecte a la limitació de la bossa de plàstic, queda clar que s’han de prendre mesures urgents per a posar-hi solució.


S’han estat fent esforços des dels ens locals, entitats cíviques i ecologistes, gremis i cadenes comercials catalanes per conscienciar als consumidors i els comerços, però constatem que la via única dels acords voluntaris és insuficient per frenar de forma generalitzada el consum de bosses. Doncs, és del tot necessari i urgent el debat, conscienciació i l’acció de limitar el consum de les bosses de plàstic entre tots els agents socials, econòmics i les administracions per tal d'aplicar solucions normatives i restrictives, pedagògiques i efectives.


PER TOT AIXÒ DEMANEM:



  • Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment el DMAH reguli el consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic a Catalunya, a partir de l’aplicació d’un impost ecològic de 0,20 €/bossa a partir del gener del 2009. La recaptació del impost nodriria un nou organisme, el Fons Econòmic de Prevenció. Aquest Fons s’invertirà en campanyes d' educació ambiental, consum responsable i actuacions de prevenció de residus.

  • Que es desenvolupi una campanya de comunicació que s’estengui a tota Catalunya sobre la limitació de la bossa de plàstic en el context de la prevenció de residus d’envasos i embolcalls.

  • Que es desenvolupin mecanismes per a fomentar els elements reutilitzables per a que facilitin al consumidor el procés de desús de la bossa d'un sòl ús.

  • Declarar el dia 3 de juliol el dia català sense bosses de plàstic.  


Fundació Catalana per a la Prevenció dels Residus i el Consum Responsable


Plastic bags – just say no!

Comparteix: