GEOGRAFIA I NATURA. Els espais naturals i el paisatge de Catalunya
CICLE DE CONFERÈNCIES
Les sessions seran impartides per professors i investigadors del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, experts en cadascun dels àmbits territorials.
Programa
8 de març, dijous
CATALUNYA, UN PAÍS I UNA NATURA DIVERSA
Introducció del cicle. Presentació geogràfica general de Catalunya amb les seves principals unitats de relleu i de paisatge. Els espais naturals protegits.
A càrrec de Joan Manuel Soriano
13 de març, dimarts
EL PIRINEU I EL PREPIRINEU (I)
Principals característiques del muntanyam i les valls pirinenques: el relleu, els materials, la orientació, la xarxa hidrogràfica i els principals espais naturals.
A càrrec de Joan Manuel Soriano
15 de març, dijous
EL PIRINEU I EL PREPIRINEU (II)
Les claus per a la interpretació del paisatge actual del Pirineu i del Prepirineu. Exemples que mostren l’evolució en la modificació humana del paisatge.
A càrrec d’Albert Pèlachs
20 de març, dimarts
LA SERRALADA PRELITORAL
Formes de relleu, paisatges i espais naturals de la muntanya mitjana prelitoral: dels Ports al Montseny.
A càrrec de David Molina
22 de març, dijous
LES ÀREES LITORALS
Principals ecosistemes naturals i paisatges costaners des del riu la Sènia fins a Portbou: platges, dunes, aiguamolls, penya-segats, prats de posidònia...
A càrrec de Francesc Romagosa
Totes les sessions es realitzaran a les 8 h. del vespre a la Sala d’Actes de la Unió Excursionista de Sabadell. Carrer de la Salut, 14-16. Sabadell. Entrada lliure i gratuïta.
Presentació
Per què aquella muntanya té la forma que té i no una altra? És natural aquest paisatge que veiem anant d’excursió o ha estat modificat per l’ésser humà? En què destaca aquell espai natural que han declarat protegit? Preguntes com aquestes sovint ens queden sense resposta.
I és que quan fem excursions per les muntanyes i els espais naturals descobrim el nostre país i l’anem coneixent millor; però sovint ens manquen nocions que ens ajudin a interpretar millor els elements geogràfics i situar-los en el seu conjunt.
Aquest cicle de conferències, adreçat especialment als excursionistes, ens permetrà tenir-ne una visió més sistemàtica i aprofundida, alhora que ens proporcionarà les claus per entendre i interpretar millor la geografia, el patrimoni natural i el paisatge dels principals àmbits territorials escenaris de l’excursionisme a Catalunya.
Segur que després us mirareu les muntanyes amb uns altres ulls!