Com les ciències físiques ens ajuden a descobrir la nostra història
A càrrec de Marià Baig, professor del Departament de Física i Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) de la UAB.
L’extracció de mineral de ferro i la seva transformació ha estat un element cabdal per al progrés tecnològic. L’estudi documental dels antics forns i fargues aporta molta informació (bàsicament econòmica) però mostra una contínua transformació dels processos de producció, no tots encara ben compresos. Nous mètodes d’anàlisi mitjançant tècniques físiques i químiques de les seves restes (instal·lacions, desferres industrials, elements de producció...) ens aporten, però, noves vies de coneixement per a establir la història d’aquests processos, alhora que es converteixen en una eina per a la datació i la identificació dels elements de la seva producció, de gran interès en el camp l’arqueologia.
Tots els cafès científics es realitzaran a les 19.00h al Bar L'Estruch (Carrer de Sant Isidre, 140)
Organitza:
Unió Excursionista de Sabadell
Col·laboren:
Agrupació Astronòmica de Sabadell; Corporació Sanitària Parc Taulí; Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont; ADENC; Fundació Bosch i Cardellach; Associació la Ruda, amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica
----------------------------------------------------------------
Arriba la tercera edició dels ‘Cafès Científics. Sabadell, 2015’, que es consolida com a punt de trobada entre la ciència i la ciutadania en un format lúdic.
Les varietats tradicionals agrícoles, el malbaratament dels aliments, el rebuig a l’energia nuclear, els darrers avenços en diagnòstic precoç prenatal i postnatal, l’Univers de Cecilia Payne, el descobriment de la nostra història a través de les ciències físiques i el Triceratops de Sabadell. Són els temes que centraran la tercera edició del programa de divulgació científica “Cafès Científics. Sabadell, 2015”, que enguany organitzen set entitats i institucions de la ciutat que fan recerca o treballen per afavorir el coneixement de la ciència i els seus resultats.
Sabadell, 11 de febrer de 2015.
L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) inicien aquest mes de febrer la tercera edició del programa de Cafès Científics a Sabadell. L'èxit assolit en les edicions anteriors està consolidant aquest programa i anima les entitats organitzadores a repetir la iniciativa. Als cafès de la darrera edició hi van participar unes 350 persones.
L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència en un ambient distès. L'espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat és el Bar de Ca l'Estruch, un referent de l'activitat cultural de la ciutat. Amb un cafè, una copa de vi o qualsevol altra beguda a la mà, l’esperit d’aquesta iniciativa és el d’afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents. Entreteniment i rigor, debat i conversa: la ciència en clau sabadellenca.
De febrer a novembre de 2015, un dijous al mes, a les 7 de la tarda, cadascuna de les entitats organitzadores que fan recerca en ciència, o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, iniciarà una conversa a partir de les idees més importants i de la recerca recent al voltant d'un tema determinat.